Μπορουμε να διωχνουμε ανακυκλωσιμα (και προσωρινα τα συμμεικτα) χωρις δεματοποιητη που κοστιζει 400 χιλιαδες τον χρονο και αποθηκευει τα σκουπιδια;Καθε βυθιζομενος καδος κοστιζει 15 χιλιαδες ευρω και στην επαρχια μας θα χρειαστουν αρχικα τρεις για Χελι Ερμιονη Κρανιδι αν ο Δημος σκοπευει να ξεκινησει κομποστοποιηση.Τα χωρια μπορουν να κρατησουν το οργανικο στους κηπους  και τις πλατειες.Παρομοιο συστημα εφαρμοζεται στον Βολο με 14 καδους -κοντεινερ.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=214934&catID=5

Η Αθήνα «εξαφανίζει» τα σκουπίδια της
4/3/2013 5:10:00 μμ
              (1)  (0)

 
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗΜια πόλη χωρίς δυσάρεστες οσμές, ξεχειλισμένους κάδους, αισθητική και ουσιαστική ρύπανση από τα κάθε λογής απορρίμματα που εγκαταλείπονται ή «διαφεύγουν» σε δρόμους και πεζοδρόμια υπόσχεται το πρόγραμμα εγκατάστασης βυθιζόμενων κάδων που ξεκινά ο δήμος Αθηναίων.Ηδη έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση των σχετικών μηχανισμών σε διάφορα «δύσκολα», από πλευράς χρήσης, σημεία του κέντρου. «Είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί αισθητικά η εικόνα της πόλης, αλλά και για να αποκτήσουν οι κάτοικοί της καλύτερη ποιότητα ζωής» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς.

Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν βυθιζόμενοι μηχανισμοί σε 20 υφιστάμενους κάδους-κοντέινερ, οι οποίοι θα δέχονται απορρίμματα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Πρόκειται για κοντέινερ χωρητικότητας 6 έως 20 κυβικών μέτρων που, εκτός από τα σκουπίδια που παράγουν τα καταστήματα, ανάλογα με την περίπτωση, θα δέχονται και οργανικά απόβλητα που προορίζονται για κομποστοποίηση.

Κομπόστ

Ετσι, για παράδειγμα, στην Βαρβάκειο αγορά θα υπογειοποιηθούν 2 υπέργειοι κάδοι, ο ένας εκ των οποίων θα προορίζεται μόνο για υλικά κομπόστ. «Οι συνθήκες στην περιοχή θα βελτιωθούν σημαντικά καθώς θα υπάρχει πλέον αποχέτευση και δυνατότητες πλυσίματος», εξηγεί ο Α. Βαρελάς. Αντίστοιχα, στην πλατεία Βικτωρίας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου τα απορρίμματα αποτελούνται κυρίως από συσκευασίες που απορρίπτουν τα καταστήματα της περιοχής, ο κάδος θα δέχεται κατά 60% ανακυκλώσιμα υλικά.

Ενδεικτικά, βυθιζόμενοι κάδοι προβλέπεται να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, που όμως δεν έχουν ακόμη καθοριστεί επακριβώς, στις πλατείες Καρύτση, Κουμουνδούρου, Αμερικής, Κλαυθμώνος και Εξαρχείων, στην οδό Λεμπέση, στην Καλλιρρόης, στην Υμηττού, στην Κωνσταντινουπόλεως, στην Εμμανουήλ Μπενάκη, στη λεωφόρο Β. Σοφίας, στην Παπαδιαμαντοπούλου, στη Φ. Νέγρη, στην Κριεζώτου, στη Σωκράτους και τη Σοφοκλέους.

Στη δεύτερη φάση του, το πρόγραμμα του δήμου προβλέπει την τοποθέτηση 50 ακόμη βυθιζόμενων κάδων στους οποίους θα γίνεται διαχωρισμός απορριμμάτων στην πηγή: ο καθένας θα φέρει 4 ροές στις οποίες θα τοποθετούνται ανακυκλώσιμα υλικά, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί. Ο δήμος προσανατολίζεται οι επιπλέον κάδοι, με τους οποίους για πρώτη φορά η διαχείριση των απορριμμάτων θα μπει στη σωστή της βάση, να εγκατασταθούν στις πλατείες Μεταξουργείου, Εξαρχείων, Παγκρατίου, Αγίου Μελετίου, Κολιάτσου, Βικτωρίας, Αμερικής και Πηνελόπης Δέλτα. «Το σύστημα θα συμβάλει στο να μην υπάρχουν απώλειες και λόγω της λεηλασίας των ανακυκλώσιμων υλικών που γίνεται σήμερα, ενώ θα βοηθήσει και στη βελτίωση των οικονομικών του δήμου», σημειώνει ο Α. Βαρελάς.

Εύκολη χρήση

Στο σημείο υπογειοποίησης των κάδων επί του πεζοδρομίου εξέχουν μόνο καλυμμένες χοάνες, σαν μικροί «φάροι», οι οποίες ανοίγουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τον πολίτη ή τον καταστηματάρχη που επιθυμεί να απορρίψει τα σκουπίδια του – μέσα σε πλαστικές σακούλες κανονικά, αν και συχνά κάποιοι επιλέγουν πιο «ελεύθερους» τρόπους.

Στην Αθήνα, τέτοιοι κάδοι έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά ήδη από το 2004 σε δύο σημεία: στην πλατεία Κολωνακίου (απ’ όπου και οι φωτογραφίες) και στην Κυψέλη. Τους κάδους, που χρησιμοποιούν κυρίως οι καταστηματάρχες της περιοχής, αλλάζουν και αντικαθιστούν 2-3 φορές την εβδομάδα οι χειριστές του δήμου, οι οποίοι ωστόσο μιλώντας στη Realnews τόνισαν την ανάγκη καλύτερης συντήρησης του μηχανισμού, «ο οποίος πολλές φορές χαλάει».

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου Γιώργος Μπρούλιας, το κόστος κάθε βυθιζόμενου κάδου μαζί με τον μηχανισμό του, ανέρχεται στα 15.000 ευρώ. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, υπολογίζεται ότι οι κάδοι θα είναι σε πλήρη λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2013.

ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ