Με μεγαλη καθυστερηση πληροφορηθηκα την παρακατω ειδηση.Τα βαθια συλλυπητηρια μου στους δικους του.

http://www.ecokorinthia.gr/?p=3041

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ

admin on May-19-12

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το αιφνίδιο τέλος του Σπύρου Σγούρου. Ο Σπύρος, ένας από τους πρωτεργάτες της οικολογίας στην Ελλάδα, παρέμενε ενεργός στο οικολογικό κίνημα για τρεις δεκαετίες. Στους Οικολόγους Πράσινους εντάχθηκε το 2007. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος που έκανε πράξη τις ιδέες και τις αναζητήσεις τους. Από φοιτητής στην Γεωπονική, έθεσε τα θέματα της οικολογίας αλλά κυρίως της στροφής προς της οικολογική
γεωργία. Οργάνωσε την πρώτη εταιρία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, τη ΔΗΩ και βρισκόταν πάντα δίπλα στους γεωργούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο
για την οικολογική γεωργία. Δοσμένος στην υπόθεση της οικολογικής αλλαγής της κοινωνίας άφησε πίσω του ένα πολύ πλούσιο έργο και υψηλές απαιτήσεις για τη συνέχισή του.

Θα τον θυμόμαστε και θα μας εμπνέει πάντα.

Στέλνουμε τα θερμότερα συλληπητήριά μας στην οικογένειά του.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=690051

Σπύρος Σγούρος: Μεγάλη απώλεια για την Οικολογία
<!–

Σπύρος Σγούρος: Μεγάλη απώλεια για την Οικολογία

–>

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/05/2012

Ο Σπύρος Σγούρος (1962-2012) ήταν εμψυχωτής της ΔΗΩ και πολλών εγχειρημάτων ακόμη στον χώρο της βιολογικής γεωργίας και όχι μόνο. Αφιέρωσε την ολότητα της ώριμης ζωής του, από φοιτητής, στην ανάπτυξη του οικολογικού κινήματος. Ήταν πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Γεωργικής Οικονομίας και έγινε πρόεδρος του πρώτου ελληνικού οργανισμού προτυποποίησης, από το 1993 έως το 2010 και γενικός διευθυντής από το 1994 έως το 2012.

Από το 1999 μέχρι το 2005 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (Παγκόσμιο Κίνημα για τη Βιολογική Γεωργία) και από το 2008 μέλος του Δ.Σ. της HellaCert της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης Πιστοποίησης.

Ο Σγούρος ήταν από τους πρωτεργάτες του οικολογικού κινήματος: Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 συμμετείχε σε οργανώσεις όπως η Οικολογική Πρωτοβουλία, η Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων, η Οικολογική Ομάδα Φοιτητών Γεωπονικής, η Οικολογική Εφημερίδα, σε κοινωνικές πρωτοβουλίες ενάντια στα μεταλλαγμένα, στην «κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία», στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στην Ενωτική Οικολογική Συσπείρωση στο πλαίσιο του ΓΕΩΤΕΕ.

Ακόμη συμμετείχε στα εγχειρήματα της Πολιτικής Οικολογίας, ξεκινώντας από τους Οικολόγους Εναλλακτικούς και στη συνέχεια στην Πράσινη Πολιτική και στους Οικολόγους Πράσινους, όπου ήταν συντονιστής της θεματικής ομάδας για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Ήταν παντρεμένος με τη Φαίη Νιάρχου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Παναγιώτη.

Η οικογένεια του ζήτησε να μη σταλούν λουλούδια και στεφάνια στην κηδεία του, αλλά να γίνουν δωρεές στην περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάς στους ακόλουθους λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ: GR 5501 1010 40 0000 1044 8044 064

ALPHA BANK: GR 2301 40 1010 1010 0200 2021 025

http://www.biozo.gr/node/642

Εφυγε αναπάντεχα απο τη ζωή ο Σπύρος Σγούρος

 
Υποβλήθηκε από emmi την Σάβ, 19/05/2012 – 14:04.

 

Spyros_SgourosΣοκαρισμένο το οικολογικό κίνημα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων

Tην Δευτέρα 21/5 στις 17:30 η κηδεία

Ο Σπύρος Σγούρος, Γενικός Δ/ντης της ΔΗΩ, ένας από τους θεμελιωτές της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων, έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή απο ανακοπή καρδιάς ενώ κοιμόταν.

Η ΒΙΟΖΩ εκφράζει βαθύτατα συλληπτήρια και εύχεται κουράγιο στην οικογένεια του.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1962. Ήταν γεωπόνος , Πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Γεωργικής Οικονομίας. Από το 1994 μέχρι και και σήμερα ήταν Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών. Συμμετείχε στις οικολογικές οργανώσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 80. (Οικολογική Πρωτοβουλία , Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων , Οικολογική Ομάδα Φοιτητών Γεωπονικής, Οικολογική Εφημερίδα, Οικολόγοι Εναλλακτικοί)

Κοινωνικές δραστηριότητες

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Μεσογειακού τμήματος IFOAM (Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανώσεων Οικολογικής Γεωργίας) 1999-2005. Συμμετείχε σε κοινωνικές πρωτοβουλίες ενάντια στα μεταλλαγμένα, την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Μέλος του Δ.Σ HellasCert (Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης Πιστοποίησης) από το 2008 μέχρι σήμερα

Συμμετείχε στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) στην Ενωτική Προοδευτική και Οικολογική Συσπείρωση.

Συμμετείχε στο ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα «Νίκη για την Αγία Παρασκευή»

Στους Οικολόγους Πράσινους ήταν συντονιστής της Θεματικής Ομάδας για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα και αναπληρωματικό μέλος της Περιφερειακής Γραμματείας Αττικής.

Spyros_Sgouros…»Από τα Εξάρχεια και την οδό Αραχώβης, με την «Οικολογική Εφημερίδα» και την «Οικολογική Πρωτοβουλία», στη συνέχεια στην οδό Ισαύρων με την Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων, με τους Οικολόγους Εναλλακτικούς , με το μεγάλο και επιτυχημένο εγχείρημα της ΔΗΩ , με τη στράτευσή του σε αυτοδιοικητικά σχήματα και τη παρουσία του στο χώρο της Πράσινης Πολιτικής και των Οικολόγων Πρασίνων, ο Σπύρος Σγούρος ξόδεψε την ολότητα της ώριμης ζωής του για την υπόθεση της Οικολογίας. Τον θυμάμαι στις παλιές ατέλειωτες συνεδριάσεις της Οικολογικής Εφημερίδας, όταν οι αποφάσεις του «χώρου» παίρνονταν συναινετικά και ευνοούσαν τους αποφασισμένους να συνεδριάσουν μέχρι τελικής πτώσεως – να βρίσκεται συνήθως στο πλευρό της συντρόφου του Φαίης Νιάρχου, που ήταν κι αυτή από τους συντελεστές των πρώϊμων οικολογικών εγχειρημάτων….

Εκείνο όμως που χαρακτήρισε ιδιαίτερα τη δράση του ήταν η σχέση του με τη βιολογική γεωργία. Ο Σγούρος αναδείχθηκε σε κορυφαίο ειδικό στον τομέα της προτυποποίησης και «ταυτοποίησης» των βιολογικών προϊόντων, όμως ταυτόχρονα διατήρησε μια εξαιρετική ευρύτητα προβληματικής, εκφέροντας απόψεις για την ολότητα και την υφή ενός νέου παραγωγικού τοπίου, μέσα σε συνθήκες εκτόπισης των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των λοιπών όρων της συμβατικής γεωργίας.

Συναντηθήκαμε σε πολλά βήματα και εκδηλώσεις, από τις εκπομπές του ΤΗΛΕΦΩΣ έως το Γενάρη αυτής της χρονιάς στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με θέμα την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής. Η τελευταία λέξη που μου απηύθυνε ήταν ηλεκτρονική – ένα αγγλικό «thanks» για την αναφορά μου στο oikologein.blogspot για την «Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία», που ήταν η νέα του ενασχόληση …

Τι κρίμα ! Θα ήθελα τόσο πολύ να του δώσω τις δικές μου, άπειρες ευχαριστίες, για τις συμβολές και την ευρηματικότητά του, για το χιούμορ που διατήρησε αλώβητο – παντός καιρού, παντός γκρουπούσκουλου, παντός κόμματος….» λέει Γιάννης Σχίζας στην oikonikipragmatikotita.blogspot.com