Ο γειτονας Ιχνηλατης σηκωσε το βιντεο με την τοποθετηση του Κοιλαδιωτη ευρωβουλευτη του ΚΚΕ κ Τουσσα  στην επιτροπη αναφορων του Ευρωκοινοβουλιου.

Ταυτοχρονα διαβαζουμε σημερα στην Ελευθεροτυπια το παρακατω

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=333463

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

«Σάπιες» μελέτες για πέντε ΧΥΤΑ

Πρόδηλα σφάλματα στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ΧΥΤΑ (ΜΠΕ) που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε οικολογική καταστροφή στις περιοχές όπου κατασκευάζονται τα έργα αποκαλύπτονται μέσω καταγγελιών που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

  Οι αναφορές αφορούν την κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, Καρβουναρίου, Λευκίμμης, Μεγαλόπολης και Ερμιόνης.

Η Κομισιόν πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση όταν «δέχεται καταγγελίες για πρόδηλα σφάλματα σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ιδίως για τις περιπτώσεις που συγχρηματοδοτεί η Ε.Ε.», τονίζει ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και ζητεί από την Κομισιόν «να μην κλείνει τα μάτια μπροστά σε εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος».

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τις παραλείψεις σε ΜΠΕ, όπως του Γραμματικού, καταγγελία που συνυπογράφεται από 2.250 κατοίκους. Στη μελέτη για κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή «δεν γίνεται αναφορά στα υπόγεια ρεύματα, στη θαλάσσια ρύπανση, στη χωροθέτηση πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα κ.ά.».

Στη ΜΠΕ «δεν έχουν γίνει υδρογεωλογικές μετρήσεις και κανείς δεν έχει μελετήσει αν υπάρχει σύνδεση των υπόγειων ρευμάτων με τη λίμνη του Μαραθώνα που γειτνιάζει».

Πρέπει «να επιτραπεί επιτέλους στους κατοίκους να κάνουν γεωτρήσεις ώστε να αποδειχτεί ή όχι αν το υπέδαφος είναι κατάλληλο».

Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζήτησε «να έρθει αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα και να δει όλα τα περιγραφόμενα ζητήματα για όλες τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί».

Φ.Κ.
Ηδη υπαρχει επικοινωνια με τον ευρωβουλευτη του ΣΥΝ και με τον περιφερειακο συμβουλο κ Πετρακο για να υπαρχει αμοιβαια ενημερωση και θα υπαρχει συνεχεια.
Επικοινωνια υπαρχει ακομα με το κομμα των Οικολογων Πρασινων.
Συντομα το θεμα θα αναδειχθει και απο αυτους σε Ευρωπαικο επιπεδο.
Για να δουμε τελικα μηπως και οι μειοψηφιες  αναδειχθουν σε καταλυτη των εξελιξεων.
Γνωμη μου ειναι αν πιστευεις πως κατι ειναι λαθος συνεχισε να το φωναζεις.
Ακομα και αν προς στιγμη νιωσεις μονος σου. Μπορει και να τα καταφερεις να σε ακουσουν και αλλοι ανθρωποι στο τελος.

Θυμιζω την παρεμβαση του ευρωβουλευτη του ΣΥΝ κ Παπαγιαννακη στο ευρωκοινοβουλιο οταν διναμε την μαχη να μην ανοιχτει δρομος στο φαραγγι του Καταφυκιου. Απο τα κομματα τοτε μας υποστηριξαν ο ΣΥΝ και η Ομοσπονδια Οικολογικων και Εναλλακτικων Οργανωσεων με την βουλευτη κ Ανδρεαδακη.

Αυτη ειναι η περιφημη μελετη ΠΕ του δεματοποιητη που ψηφιστηκε σε 7 λεπτα στο Νομαρχιακο συμβουλιο.http://dematopoihths.blogspot.com/

Κανεις δεν την ειχε διαβασει.Ουτε οι δυο Νομαρχιακοι συμβουλοι της Ερμιονιδας. Ουτε πολυ περισσοτερο ειχε περασει απο δημοσια διαβουλευση.

Αλλα και αφου περασε και σηκωθηκε στο διαδικτυο αν ειχε προσβληθει στα ανωτερα οργανα θα ειχε παγωσει η εγκατασταση του δεματοποιητη.

Δεν θα ειχαμε φτασει στο σημερινο αδιεξοδο της υπερ χωματερης στα Διδυμα βρογχο που για να λυθει υπαρχει μονο η λυση της καυσης ενεργειακης αξιοποιησης κατα τους κρατουντες.Και οσο περνα ο καιρος ο βρογχος θα σφιγγει.

Μπορουσαμε να μπλοκαρουμε τοτε την εγκατασταση του Δεματοποιητη προσφευγοντας σε ανωτερα ελεγκτικα οργανα σε Ελλαδα και Ευρωπη;

Ναι αν υπηρχε πολιτικη βουληση απο μια μικρη ομαδα πολιτων.

Δυστυχως η επαρχια μας δεν αντεδρασε οταν επρεπε.

Αναφορες

Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών:

Κάθε πολίτης μπορεί, ατομικά ή από κοινού με άλλους, να ασκήσει οποιαδήποτε στιγμή το δικαίωμα αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυνάμει του άρθρου 227 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάτοικος κράτους μέλους μπορεί ατομικά ή από κοινού με άλλους, να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέμα που εμπίπτει στους τομείς δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αφορά άμεσα. Οποιαδήποτε επιχείρηση, οργανισμός ή φορέας με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί επίσης να ασκήσει το δικαίωμα αναφοράς, το οποίο εγγυάται η Συνθήκη.

Οι αναφορές μπορεί να έχουν μορφή παραπόνου ή αιτήματος και να αφορούν ζητήματα δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος.

Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Τέτοιες αναφορές προσφέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να εφιστά την προσοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη, τοπικές αρχές ή άλλα όργανα.

Διαδικασίες για την υποβολή αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
Ποιος μπορεί να υποβάλει αναφορά και για τι θέμα;
Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αναφορές;

Μπορείτε να υποβάλετε αναφορά αν είστε:

  • πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • κάτοικος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • μέλος συλλόγου, εταιρίας ή οργάνωσης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που έχει την έδρα του σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιο μπορεί να είναι το αντικείμενο της αναφοράς σας;

Το αντικείμενο της αναφοράς πρέπει να έχει σχέση με θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως:

  • τα δικαιώματά σας ως ευρωπαίου πολίτη, όπως ορίζονται στις Συνθήκες,
  • το περιβάλλον,
  • η προστασία των καταναλωτών,
  • η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, και η εσωτερική αγορά,
  • η απασχόληση και η κοινωνική πολιτική,
  • η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων,
  • άλλα προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.

Σημαντική σημείωση:: Η Επιτροπή Αναφορών δεν εξετάζει αιτήματα για απλή ενημέρωση ούτε γενικές παρατηρήσεις σχετικά με την πολιτική της ΕΕ.

Σε ποια γλώσσα πρέπει να είναι η αναφορά;

Οι αναφορές πρέπει να είναι γραμμένες σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.