http://www.edpa.gr/el/act/view/archive/archiveEK/pubId/2011082613130984672

Μαρτιος 2012

5η Εκθεση Ελαιολαδου και Ελιας

Μπορει η Ερμιονιδα να ειναι εκει;

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

5η Έκθεση ελαιολάδου και ελιάς

Ο σημαντικότερος θεσμός για τα εθνικά μας προϊόντα Ελαιόλαδο και Ελιά ανοίγει το 2012 τις πύλες του στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στον Πειραιά, στις 9, 10 & 11 Μαρτίου.

Η διοργάνωση έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του κλάδου, που ανταποκρίνονται με τη δυναμική τους παρουσία στο κάλεσμα.

Ο θεσμός αναπτύσσεται με μεγάλη αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων επαγγελματιών και εταιριών, που καλύπτουν όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης του ελαιολάδου και της ελιάς σε συνάρτηση με την υψηλότατη επισκεψιμότητα που έφτασε τις 15.000 επισκεπτών.

Οι εκθέτες μας, που πολλαπλασιάστηκαν από τις προηγούμενες χρονιές, θα δώσουν και φέτος το δυναμικό παρόν στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού της ελαιοκομίας.

Η έκθεση που εμπιστεύονται οι επαγγελματίες του χώρου

Εγινε χτες Κυριακη η γιορτη του Λαδιου στο χωρο του Α Δημοτικου στο Κρανιδι.

Μην ξεχναμε πως η γιορτη αυτη ερχεται σαν συνεχεια της γιορτης για το Ροδι στην Ερμιονη στις 23 Οκτωβρη.

http://www.kranidi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=449&lang=el

Δειχνει την σημασια που δινει ο Δημος μας για την οργανωση και αναδειξη των παραγωγων τοπικων προιοντων μεσα απο εκδηλωσεις με σημειο αναφορας κατ αρχην την τοπικη κοινωνία.

Και ακουγωντας τις ομιλιες του κ Δημαρχου και στις δυο εκδηλωσεις γινεται αντιληπτο και το πολιτικο μηνυμα προς την κοινωνία πως μονο η στροφη στην τοπικη παραγωγη και στα προιοντα της  μπορει να ειναι η διεξοδος στην σημερινη οικονομικη (και οχι μονο ) κριση. Διεξοδος απο τον εξωτερικο δανεισμο την υφεση την ανεργια.

Κοσμος πολύς, εδέσματα καταπληκτικα, στολισμοι πανεμορφοι και πανω απο ολα μια γευση απο το παρελθον.Η αισθηση της φιλοξενιας του χαμογελου της ανιδιοτελους προσφορας της συμμετοχης.

Μην το ξεχασω!

Ενα μεγαλο ευχαριστω στον Φαιδωνα τον γιο του Πολυβιου και της Ντινας που σταθηκε διπλα στο ψησιμο του ψωμιου ακουραστα και εβαζε λαδι και ριγανη στα φρεσκοψημενα ψωμακια.

Μπορει να μην τον προσεξατε τον “βοηθο” αλλα η συμβολη του ηταν μεγαλη.

Αλλα τα παιδα μας περασαν πολυ ομορφα στην παιδικη γωνια ζωγραφιζοντας πρωτα οτι ηθελαν και μετα με την βοηθεια της Βιβης Σκουρτη ζωγραφισαν θεματα παρμενα απο παροιμιες που ειχαν σαν βαση την ελια και το λαδι.

Τωρα για να καταγραψουμε ολες τις κυριες με τα υπεροχα φαγητα και γλυκα που εφτιαξαν ειναι δυσκολο. Ο κοσμος τα τιμησε και με το παραπανω.Στο τελος εμειναν δυο τρια πιατα με ελαχιστα πραγματα μεσα. Και σας διαβεβαιω οι μπουφεδες ηταν πλουσιωτατοι.

Μια παρενθεση.Επειδη πολλοι ζητησαν την συνταγη της μελιτζανοσαλατας θα την βρειτε στο τελος της αναρτησης.

Πισω στα σοβαρα.

Υπηρχαν καποια θεματα που πρεπει να προσεξουμε του χρονου.Το ξαναγραφω ηταν συνειδηση ολων πως η γιορτη πρεπει να γινει σαν πρωτο βημα και μετα βλεπουμε.

Η ομιλια του κ Δημαρχου βαθια πολιτικη και ουσιαστικη.

Την αναδημοσιευω απο το ιστολογιο του γειτονα Σταματη Δαμαλιτη που μπηκε στον κοπο οχι μονο να την μαγνητοφωνησει αλλα και να την καταγραψει μεσα απο το ιστολογιο του.

Οταν εγραφα πριν απο δυο χρονια να βοηθησουμε οι ιστολογοι το Δημο στην δικτυακη του παρουσια αυτο ακριβως εννοουσα.

Ο κ Δαμαλιτης  http://stamdamd.blogspot.com/  οπως ο Ιχνηλατης http://orangespotters.blogspot.com/ και ο Κοσμας  http://ermionida1.blogspot.com/  εδω και πολλα χρονια (αλλα και λιγωτερο το δικο μου  ιστολογιο) καταγραφουν σε βιντεο φωτογραφιες και αρθρα στιγμες της κοινωνικης και πολτικης μας ζωης και καλο θα ηταν αυτες οι αναρτησεις να μπαινουν στην σελιδα του Δημου για να μην χρειαζεται να γυρναμε ολη τη γειτονια για να τις βρουμε. Ειμαι βεβαιος πως ολοι οι ιστολογοι θα παραχωρησουν στον Δημο το δικαιωμα να παιρνει υλικο τους (φυσικα αναφεροντας την πηγη) και να το σηκωνει στη σελιδα του. Το ιδιο εξ αλλου κανουμε τα ιστολογια με τις ανακοινωσεις του Δημου. Ας γινει αμφιδρομη η επικοινωνια. Η σελιδα του Δημου μας ενα χρονο μετα και παρα τα σημαντικα βηματα που εχουν γινει ειναι κολοβη. Ας φτιαχτει ενα βοηθητικο ιστολογιο που να ειναι λειτουργικο γιατι ακομα πολλα πραγματα δεν εχουν διορθωθει.

Ακομα περισσοτερο θα επρεπε να δημιουργηθει ενα αρχειο απο πλευρας Δημου οπου θα συγκεντρωθει ολο αυτο το υλικο για το μελλον.

Καποτε οι αναρτησεις αυτες θα ειναι για την τοπικη κοινωνία οτι ειναι το φωτογραφικο αρχειο του Στεφου για μας σημερα.Ειναι κριμα να χαθουν.

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

 

Η ομιλία – τοποθέτηση – του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή στη χθεσινή ημερίδα – γιορτή για το λάδι και την ελιά στο Κρανίδι..

Καλημέρα σε όλους σας,

Σας ευχαριστώ κατ’ αρχή που παρευρισκόσαστε σήμερα σ’ αυτόν τον ωραίο χώρο για τη γιορτή και ενημέρωση συνάμα, για το πρώτο προϊόν της περιοχής μας το λάδι. Το φημισμένο από τους παλιούς χρόνους κρανιδιώτικο λάδι, το οποίο δεν ήταν απλά μια φήμη, είχε στηρίγματα και οι γεωπόνοι μας εδώ και οι ειδικοί επιστήμονες και τους ευχαριστώ επίσης για τον κόπο τους.

Αν το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή είναι η υγείας μας, είναι ασφαλώς και αυτό που μας κρατάει στη ζωή, η διατροφή μας. Το λάδι αποτελεί ένα προϊόν με πολύ μεγάλη αξία. Και θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή διευκρίνιση. Άλλη η αξία του προϊόντος και άλλη η τιμή του. Βέβαια στην εποχή μας και τα τελευταία χρόνια, ανατράπηκαν οι πρωτογενείς αξίες της ζωής και υποτιμήθηκαν. Ένα παράδειγμα να σας πω. Σήμερα ένας καφές σε μια καφετέρια κοστίζει όσο δύο κιλά λάδι ή είκοσι κιλά σιτάρι. Και αυτό, γιατί απομακρυνθήκαμε προς χάρη του κέρδους από τις πρωτογενείς αξίες της ζωής και τώρα το πληρώνουμε.  Αυτή η ανατροπή της ζωής είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Και το λάδι της Ερμιονίδας πράγματι έχει πολύ μεγάλη αξία. Ανεξάρτητα από την ευτέλεια της τιμής του την οποία οδήγησαν διάφορες και πολλές, άφρονες πολιτικές. Αν θέλετε η γιορτή μας σήμερα παίρνει και ένα χαρακτήρα αντίδρασης απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και τον άνθρωπο ως εδώ. Είναι δηλαδή και μία ένδειξη ότι πρέπει ένα δείγμα που το δίνουμε εμείς εδώ – εθελοντές όλοι, γιατί και εμείς οι αιρετοί εθελοντές είμαστε δεν είμαστε επαγγελματικά στελέχη της πολιτικής-, δίνουμε ένα στίγμα επιστροφής στη φύση και στα προϊόντα της. Ο άνθρωπος αλλά και τα ζώα από τη μάνα γη παίρνουμε την τροφή μας. Αυτό μας κρατάει ζωντανούς. Πληρώθηκε αυτή η απομάκρυνση, ότι καταστρέψαμε τη γη μας, έναντι προσωρινών κερδών ορισμένων ανθρώπων. Πληρώθηκε και πληρώνεται, ότι καταστρέψαμε και κατασπαταλήσαμε τους φυσικούς μας πόρους, – όπως είναι το νερό για άλλες χρήσεις, πέρα από αυτές, για τις ανάγκες της ζωής. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι του κόσμου θα έλεγα πια, που όλοι πρέπει να σκεφτούμε και δεν πρέπει να εκχωρήσουμε στους πολιτικούς μας κανένα προνόμιο, ότι αυτοί τα ξέρουν καλύτερα και τα κάνουν καλύτερα. Όλοι πρέπει να σκεφτούμε και να πάρουμε τις ευθύνες στα χέρια μας για το που πάει αυτός ο κόσμος και τι θέλουμε εμείς να εξασφαλίσουμε για εμάς, αλλά κυρίως για τα εγγόνια μας και τις γενιές που έρχονται. Γιατί ο τόπος μας και μετά από τη φυσική μας παρουσία δεν θα ερημωθεί, θα έχει ανθρώπους, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε για αυτούς τους ανθρώπους του μέλλοντος μια ανθρώπινη ποιότητα για τη ζωή τους. Το λάδι λοιπόν που συμμετείχε από χιλιάδες χρόνια τώρα αλλά και συμμετέχει σ’ αυτή την ποιότητα ζωής, εδώ δε για τον τόπο μας είναι και ευλογημένο αυτό το προϊόν. Γιατί έζησε γενιές και γενιές και συνδέθηκε με τον πολιτισμό της περιοχής. Από το Κρανίδι των παιδικών μου χρόνων θυμάμαι αυτό που λείπει σήμερα και είναι η μυρωδιά της ευωδίας του λαδιού που αναδυόταν από  τα λιοτρίβια μας.. Λείπουν οι διαδικασίες αυτές της προετοιμασίας των ελαιοτριβείων.
Το λάδι δεν συμβάλλει μόνο στην διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και στον πολιτισμό μας και στην οικονομία μας. Θα ήθελα να συμπληρώσω εδώ την γνώμη μου, ότι η ποιότητα του κρανιδιώτικου λαδιού οφειλόταν και στα υπόγεια στα οποία το διατηρούσαν και το φύλαγαν, γιατί όπως μας είπαν και οι γεωπόνοι μας δε θέλει φως, θέλει δροσιά και σταθερή θερμοκρασία. Βέβαια η εμπορευματοποίηση των πάντων συνετέλεσε ώστε και οι τιμές να πέφτουν σε σχέση με την αξία και οι παραγωγοί να μειώνονται, αλλά έχουμε και ανταγωνιστές από άλλες χώρες και αυτό έχει βλάψει την τιμή, μαζί με άλλες ολέθριες πολιτικές που ακολουθήθηκαν σ’ αυτό τον τόπο. Και οφείλω να το πω αυτό με την ευκαιρία που μου δίνεται, αν η πατρίδα μας πάσχει αυτή τη στιγμή, είναι γιατί καταστράφηκε με τη φροντίδα κυρίως των πολιτικών  αυτών που ακολούθησαν, αλλά και με τη δική μας ανοχή. Καταστράφηκε ο παραγωγικός μας ιστός, η παραγωγική βάση της χώρας. Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα σήμερα και εκτός από το λάδι περιφρονήθηκαν όλα τα αγαθά της πρωτογενής μας παραγωγής και φθάσαμε ως εδώ, προς χάρη του εφήμερου και πρόσκαιρου κέρδους.
Θα τελειώσω κάνοντας μια αναφορά ιστορική θα έλεγα. Θα σας διαβάσω από ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε στα 1888 από τον ιστορικό και γεωγράφο Αντώνη Μιλιαράκη την αναφορά του για το Κρανίδι και τα προϊόντα του τότε. (Ο δήμαρχος διάβασε το συγκεκριμένο κομμάτι της αναφοράς του συγγραφέως και εμείς παραθέτουμε από το μέρος αυτό τις παραγωγές των κρανιδιωτών εκείνων των χρόνων)
– Η παραγωγή του σίτου ανέρχεται σε 12.000 οκάδες. Της κριθής σε 4.000 οκ. Του σμιγούς σε 3.600 οκ. Των κυάμων εις χιλίας (1000) οκ. Της βρώμης σε 2.800. Του ελαίου εις 450.000 οκ. Έχει δε ο δήμος 84.000 χιλ ελαίας. Συκάς 1000 και αμυγδαλάς 1000. Οίνον παράγει 294.000 οκ. Εκ των λοιπών προϊόντων παράγει ξυλοκέρατα (χαρούπια) Επίσης 10.000 οκ. σταφίδες, ρητίνην ολίγην, βάμβακαν 1500 οκ. βούτηρον κτλ προϊόντα της κτηνοτροφίας προς χρήση. Μέλι μέχρι 7.000 οκ.
Οι αλιείς του Πορτοχελίου εξάγουση κατ’ έτος περί τα δύο χιλιάδας οκάδας ξερών χταποδίων άτινα πωλούνται εις την Ευρώπη. Το κυριότερο εισόδημα των κρανιδιωτών είναι το προερχόμενο εκ ναυτιλίας και της σπογγαλιείας στη συνέχεια, όταν η πρώτη εξέπεσε, έχουσι δε 100-200 σπογγαλιευτικά πλοία (σ.σ. εδώ προφανώς μιλάει ο συγγραφέας σε βάρκες σπογγαλιείας) και σπογγαλιείς πλέον των 700σιων.
Να μη σας κουράσω άλλο με αυτές τις αναφορές αλλά είναι εξόχως ενδιαφέρουσες. Η ιστορία μας, το παρελθόν μας απ’ το οποίο πρέπει να παίρνουμε φόρα (που λέμε) για να συνεχίζουμε στο παρόν και το μέλλον, πρέπει να είναι συνεχώς στην αναζήτηση μας, να ξέρουμε πως έζησαν οι πρόγονοί μας, πως παρήγαγαν τα προϊόντα τους, πως κράτησαν τον τόπο αυτό ελεύθερο, για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ και να σπαταλάμε όλα αυτά.
Θα ήθελα να κλείσω την τοποθέτησή μου, ακροθιγώς μιλώντας για το λάδι και την ιερότητα του. Το λάδι και η ελιά είναι ένα ιερό αγαθό. – Ελιά προσέφερε και στην αρχαία θρησκεία η Θεά Αθηνά στην Αθήνα και φύτεψαν οι αρχαίοι Αθηναίοι. Και οι άλλες θρησκείες αλλά ιδιαίτερα η χριστιανική θρησκεία το λάδι και την ελιά συμβολικά τα έχει στην λατρεία της και στα μυστήριά της. Ο Χριστός προσευχήθηκε στο όρος των ελαιών. Βάπτισμα με λάδι. Ευχέλαιο. Χρίσμα. Ενταφιασμός.
Θα ακούσουμε στη συνέχεια ένα τραγούδι σε μουσική σύνθεση του Μαρκόπουλου- «Μάνα καλή το φύλαξες το πιο καλό στην πιο κρυφή και σκοτεινή κασέλα. Λίγο για τα βαπτιστικά, λίγο για τα στερνά – στερνά, λίγο για την αβασκανιά και την κακιά την ώρα…»
Το λάδι δηλαδή σαν προϊόν ασφαλώς ευεργέτησε και ευεργετεί την ανθρώπινη ζωή, αλλά είχε και έχει μια ιερότητα συμβολική και ιδιαίτερα, στη θρησκεία μας. Πρέπει λοιπόν όχι μόνο να το χρησιμοποιούμε αλλά και να το τιμούμε. Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προβάλλοντας τα προϊόντα μας, τις πρωτογενείς αξίες της ζωής, είτε αυτές είναι υλικές, είτε πνευματικές, είτε ιστορικές, είτε που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, είτε με τους προγόνους μας. Αυτό θα συνεχιστεί.
Σας ευχαριστώ θερμά όλους.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Σ.Σ. Ο δήμαρχος εκφώνησε την ομιλία του από στήθους. Την ώρα που την απομαγνητοφωνούσα και την έγραφα, θυμήθηκα αυτό που είχε πει πριν χρόνια ένα βράδυ μετά την παρουσίαση του βιβλίου για τον Εμμ. Ρέπουλη. Και τότε με είχε εντυπωσιάσει με την ομιλία του. Τον συνεχάρηκα για αυτό το χάρισμα που έχει και αυτός μου είπε, «εγώ ήθελα να σπουδάξω φιλοσοφία… Τελικά σπούδαξα ιατρική»

Η ομιλια του κ Δημαρακη παρα πολυ ενδιαφερουσα αλλα για αλλο χωρο.

Ελπιζω και αυτος να δημοσιοποιησει την ομιλια του και φυσικα να μας δοθει η δυνατοτητα να την μελετησουμε μιας και απ οσο μπορεσα να παρακολουθησω ειχε και στοιχεια και αποψη.

Γνωμη μου ειναι πως του χρονου εκτος (και διπλα ) απο τον εορταστικο χαρακτηρα της εκδηλωσης πρεπει να γινουν στρογγυλα θεματικα τραπεζια με κυκλους συζητησεων (ενημερωση ,προωθηση προιοντος, συσκευασια , λιοτριβια,κλπ) που να απευθυνονται σε διαφορετικο κοινο. Κυριως σε παραγωγους και λιτριβιαρηδες αλλα και σε εμπορους καταναλωτες η και πολιτες της περιοχης που ενδιαφερονται για το θεμα.

ΕΔΩ  θα βρειτε μια αντιστοιχη εκδηλωση.Περιτω να πω πως μια τετοια εκδηλωση στην τουριστικη Ερμιονιδα θα ειναι μια ανασα ζωης για τον τοπικο τουρισμο και μαλιστα σε μια περιοδο τουριστικα “νεκρη” οπως ειναι το φθινοπωρο η οι αρχες της Ανοιξης.

Τοπικα

Επειδη μπαινουμε λιγο αργα στον χορο σας παρουσιαζω καποιες διευθυνσεις οπου μπορουμε να επισκεφτουμε για συντονισμο και συνεργασια.Ισως και η ΛΕΜΟΕΡ να εχει θεση εδω μεσα.

Πρωτα απ ολα δειτε αυτοω τον ιστοτοπο Ειναι πολυτιμος.

http://www.olivetreeroute.gr/

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Δρόμοι της Ελιάς» είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό Ίδρυμα το οποίο υλοποιεί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα τον πολιτισμό της ελιάς και σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται από πολυμελή επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με φορείς, Επιμελητήρια και Πανεπιστήμια σε όλες τις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται η έδρα του Ιδρύματος (Καλαμάτα).

Περιλαμβάνει πολιτιστικές διαδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες με σκοπό τη διεθνή προβολή και αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού του πολύτιμου δέντρου, προς όφελος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών.

Τα πολιτιστικά οδοιπορικά «Δρόμοι της Ελιάς” ξεκίνησαν το 1998, με πρωτοβουλία του Γ. Καραμπάτου Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, από φίλους της ελιάς και της μοτοσικλέτας και με σημείο εκκίνησης την Αρχαία Πύλο.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Σαφές μήνυμα ότι η Κίνα θα σταθεί αρωγός στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απέστειλε ο Jia Qinglin, πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ως επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής. Ο Κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ιδιότητα της χώρας του ως μακροπρόθεσμου επενδυτή στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ τόνισε πως η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να προσφέρει διευκόλυνση στις επενδυτικές δραστηριότητες των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας συγχρόνως από την Ε.Ε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. 26/10/2011 7:06:00 π

ΚρητηΚινα

Ενημερώθηκε: 31.10.2011 // 16:29

Δυναμική είσοδο στην Κινέζικη αγορά, με 5ετές συμβόλαιο και με ποσότητες ελαιολάδου που θα ξεπερνούν τους 500 τόνους ετησίως πέτυχε η Χανιώτικη εταιρεία “Terra Creta” με έδρα το Κολυμπάρι.

Η εταιρεία που διακινεί το σύνολο σχεδόν ελαιολάδου της στο εξωτερικό δίνει έμφαση όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της κ. Μανώλης Αναγνωστάκης στην ποιότητα, καλώντας παράλληλα τους ελαιοπαραγωγούς να επιμείνουν σε αυτόν τον τομέα καθώς από εκεί θα εξασφαλιστούν υψηλότερες τιμές και εισοδήματα.

Η Χανιώτικη Εταιρεία συμφώνησε με θυγατρική εταιρεία μεγάλου Κινέζικου Ενεργειακού Ομίλου, που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων ώστε από το 2012 να στέλνει 500 τόνους τυποποιημένου ελαιόλαδου για 5 χρόνια και κάθε χρόνο θα προστίθεται μια νέα παραγγελία 100 τόνων.

http://www.prevezachamber.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=674&Itemid=273

Eκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά ελαιολάδου Εκτύπωση E-mail

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ
Από το Γραφείο ΟΕΥ  στην Κινα , ανακοινώθηκε  η εκδήλωση ενδιαφέροντος της παρακάτω εταιρίας για αγορά ελαιολάδου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με την  εν λόγω εταιρία .

http://www.agora.mfa.gr/agora/comp_info.asp?cid=15398&app=1548

Όνομα εταιρίας:  Shanghai Rongs Enterprise Co. Ltd.
Δραστηριότητα:  Λίπη και λαδιά ζωικά ή φυτικά. προϊόντα της διάσπασης αυτών. Λίπη βρώσιμα επεξεργασμένα. κεριά ζωικής ή φυτικής προέλευσης (15)
Διεύθυνση:  Office: Everbright Convention & Exhibition Center, Rm 16F Block C, 70 Caobao Rd Factory: 315 Zhugang Street, Jinshan Industrial Development Zone, Shanghai
Πόλη/Τ.Κ.:  Shanghai / 200235
Χώρα:  ΚΙΝΑ
Τηλέφωνο:  00862164325617
ΦΑΞ:  00862164326841
Website:  www.rongscn.com
Ηλ.Ταχυδρομείο:   zhd@rongscn.com
Περιγραφή αιτήματος:  Η εταιρία Shanghai Rongs Enterprise Co. Ltd. εκδήλωσε ενδιαφέρον για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου (ΠΟΠ ή βιολογικού). Η εταιρία διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας και άδεια για τη διεξαγωγή εισαγωγών και εξαγωγών, εισήγαγε μέχρι πρόσφατα κυρίως ισπανικό ελαιόλαδο και ενδιαφέρεται να εισάγει πλέον ελαιόλαδο από τη χώρα μας, ενώ διαθέτει μεγάλο δίκτυο διανομής σε καταστήματα, σουπερμάρκετ, εστιατόρια αλλά και μέσω διαδικτύου. Για λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, κ. Zhangh Hua Dong ή με το Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης.

Και προσοχη ετσι;

融氏核桃玉米胚芽油上市了!—— 上海高端油品市场的璀璨明星

     10月18日 始,我们融氏健康油又一款精品——核桃玉米胚芽油在各大超市卖场隆重上市了。该产品由来自梦幻般仙境的香格里拉野生核桃和产自世界三大黄金玉米带的东北吉 林新鲜玉米胚芽黄金配伍而成。核桃玉米胚芽油无论从健康的角度出发,从消费者的认知出发,从产品质量出发,从我们的品牌定位出发,还是从市场状况出发,都 是一款富有很深意义的产品,满足了消费者追逐更健康,更有价值的产品。上市来部分门店即告售罄,相信核桃玉米油将成为上海高端油品市场中的璀璨明星。

                                                                                                                                                                                — —消费者需求研发中心督导:阮秀英

http://www.eleotexnia.gr/amaliada.html

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδος και περιχώρων “ΒΙΟΗΛΙΣ” ιδρύθηκε στις αρχές του 2007 και αποτελείτε από 115 ενεργά μέλη ενταγμένα στην βιολογική γεωργία. Ο σκοπός της ίδρυσης του συνεταιρισμού είναι να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει τα μέλη του συνεταιρισμού να αναπτύξουν τον τομέα της βιολογικής γεωργίας με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό ώστε να μπορέσουν να εμπορευτούν και να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους.

http://newfarm-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post_5481.html

Με την προσέλευση περίπου 100 ελαιοπαραγωγών και συμμετοχή στον ανοικτό διάλογο, ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΟΕΦ/ΕΑΣ Μυλοποτάμου (στο Πέραμα Ρεθύμνου, στις 7 Οκτωβρίου).

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του Κανονισμού 867/2008 που υλοποιεί η ΟΕΦ/ΕΑΣ Μυλοποτάμου. Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Μανώλη Κουγιουμτζή και την σύντομη παρουσίαση του προγράμματος από την υπεύθυνη κα Ιωάννα Σκαράκη, ο κ. Γιάννης
Καλτσής, της PROTYPON ΕΠΕ, ανέλυσε διεξοδικά, πώς στην πράξη εφαρμόζει η ΕΑΣ Μυλοποτάμου την ιχνηλασιμότητα από τους ελαιώνες των παραγωγών μελών της έως το λάδι στο τυποποιητήριό της.
Επεσήμανε ότι η ΕΑΣ Μυλοποτάμου ήταν η πρώτη Ένωση που πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό CSQA για το πρότυπο ISO 22005 ενσωματώνοντας στην ιχνηλασιμότητα και αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές. Ο κ. Καλτσής έκανε ειδική αναφορά στο σύστημα i.grow που ανέπτυξε η PROTYPON με την ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ και το οποίο επιτρέπει την ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση των καλλιεργητικών εισροών σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση ασύρματης επίγειας και δορυφορικής τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, «λύνει» τα χέρια κάθε Ένωσης για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης με την πιο σύγχρονη και καινοτόμο μέθοδο που σήμερα μπορεί να είναι διαθέσιμη.
Η κα Μαρία Μπατή της Quality Agro Solution αναφέρθηκε στην Διοίκηση Ολικής Ποιότητας που έχει υιοθετήσει η Ένωση Μυλοποτάμου. Περιέγραψε αναλυτικά την εφαρμογή και πιστοποίηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από 79 ελαιοπαραγωγούς της Ένωσης, επισημαίνοντας προβλήματα όπως η μειωμένη οργανική ουσία που παρατηρείται στα εδάφη. Τέλος, αναφέρθηκε και στην πιστοποίηση του τυποποιητηρίου της Ένωσης  με το ISO 22000 (HACCP) και το IFS για την Γερμανική και Γαλλική αγορά.
Ο κ. Βασίλης Ζαμπούνης της ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ έδωσε μια συνολική εικόνα της παγκόσμιας ελαιοκομίας και του ανταγωνισμού στον οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν οι χώρες του παραδοσιακού μοντέλου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Προτείνοντας ορισμένους άξονες στρατηγικής επιβίωσης και ανάπτυξης κατέληξε ότι το απαραίτητο κλειδί είναι η καλή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις κα παρεμβάσεις από τους παραγωγούς που εξέφρασαν την αγωνία τους πώς θα ανταπεξέλθουν όταν οι τιμές του ελαιολάδου συνεχώς πέφτουν, ενώ όλες οι καλλιεργητικές δαπάνες αυξάνονται.
http://www.paseges.gr
Ημερίδα για τον ελαιοκομικό τομέα διοργανώνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 18.00 στο Ξενοδοχείο Αμαλία (2ο χλμ Εθνικής Οδού Ναυπλίου – Άργους, οδός Αμαλίας, Περιοχή Ν. Τίρυνθας). Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριετούς Προγράμματος δραστηριοτήτων που υλοποιεί η ΕΔΟΕΕ με βάση το κοινοτικό κανονισμό 867/08.Στην ημερίδα έχουν κληθεί και θα παραβρεθούν ως ομιλητές οι: Χρήστος Θεοδώρου, Πρόεδρος ΣΕΛΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Ελαιουργείων) ο οποίο θα τοποθετηθεί για «Το παρόν και το μέλλον των Ελληνικών Ελαιουργείων», ο Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος του ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Πυρηνελαιουργών Ελλάδας), που θα αναλύσει το θέμα του «Ελαιοκομικού Τομέα και περιβάλλον» και ο Γιώργος Οικονόμου, Μέλος Ομάδας έργου ΕΔΟΕΕ, ο οποίος θα αναφερθεί στις «προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα».
Η ημερίδα απευθύνεται σε ελαιοπαραγωγούς, τυποποιητές και διακινητές ελαιολάδου καθώς και σε πυρηνελαιουργούς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΟΕΕ
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς ιδρύθηκε επισήμως στις 20 Μαρτίου 2002 με την παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, κ. Γ. Δρυ, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αναγνωρίστηκε ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ). Στόχος της είναι να αγγίξει σε βάθος τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο αναζητώντας λύσεις και μέτρα που θα φέρουν αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γιώργο Αφεντούλη στο 211/0127714.
Traditionally Greek-Olymbos specialises in the Food and Drink market. It supplies carefully chosen Greek products, such as extra virgin olive oil, wine and bougatsa to customers throughout London. Set-up in 2009, the business is located in Friern Barnet (London).
Διαβαστε Τα εστιατορια ειναι το κλειδι που ανοιγει τις αγορες του εξωτερικου.

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

Kαπνιστη μελιτζανοσαλατα αρωματισμενη με λαδι μαυρης τρουφας

Χθες 7 Ιουλιου γεννηθηκε ενα καινουργιο πιατο.Στην Μεκαδονιτικη καπνιστη μελιτζανοσαλατα προσεθεσα λιγες σταγονες λαδι μαυρης τρουφας και το πιατο απογειωθηκε.


Η συνταγη που δουλευω ειναι η παρακατω.
Καιω τις μελιτζανες στη φωτια καθαριζω απο τους σπορους και αφηνω να στραγγιξουν απο τα υγρα τους.
Προσθετω ψιλοκομενη λιαστη τοματα ,πρασινη πιπερια, πολτο σκορδου, λιγες σταγονες ξυδι μηλου , και λιγες μπαλσαμικο ,αγνο παρθενο ελαιολαδο αλατι(Ιμαλαΐων, εχει επιθετικη γευση που σπαει τη γλύκα της μελιτζανας) πιπερι οσο παρει , μαιντανο και χτυπαω με τον αυγοδαρτη να σπασουν τα υλικα χωρις να γινουν κρεμα.
Τελος προσθετω το λαδι τρουφας με προσοχή να μην σκεπασει τα αλλα αρωματα.
Καλη επιτυχία

ΥΓ Προσοχη ΟΧΙ σπορους μονο σαρκα.Αφηστε να στραγγιξει καλα η μελιτζανα απο τα υγρα της.Δεν ειναι αναγκη να καψετε ΟΛΕΣ τις μελιτζανες στην φωτια εξαρταται ποσο εντονη θελετε την γευση του καπνιστου.Δεν πειραζει να μεινουν μεσα και λιγα κομματια καμενης φλουδας αρκει να ειναι πολυ ψιλοκομμενα. Μην ξεχνατε να τρυπησετε με ενα πηρουνι τις μελιτζανες αλλιως σκανε.

Ωραια ιδεα παρουσιασης ειναι να κρατησετε την φλουδα απο την μελιτζανα και να γεμισετε μετα με την μελιτζανοσαλατα.