http://dimitriskamizis.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html

Δημήτρης Καμιζής

Δήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας      

Κρανίδι, 29 Δεκεμβρίου 2010

Μητροπολίτη Φωστίνη 1

Κρανίδι Τ.Κ. 21300 

                                                                                            Προς : 

α) τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας

                                               Πελοποννήσου

                                                                    β) τον εκλεγέντα Περιφερειάρχη

                                                    κ. Πέτρο Τατούλη  

Θέμα: έργο «Αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου» 

Σχετικά με το αναφερόμενο θέμα σας γνωρίζω και σας προτείνω τα εξής: 

  1. Όπως γνωρίζετε και όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα υπάρχουσα σχετική επίσημη αλληλογραφία το έργο «Αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου» που εγκρίθηκε με την CC12006 GR16CPE001 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ποσό των 11.035.000 Ευρώ, σήμερα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την έγκριση και χρηματοδότηση του, παρουσιάζει μηδενική (0) απορρόφηση κονδυλίων από το εγκεκριμένο ποσό της χρηματοδότησης.

Από την σχετική αλληλογραφία επίσης προκύπτει ότι η απόπειρα κατασκευής του έργου από τον φορέα διαχείρισης του (Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου) απέτυχε πλήρως και μετά τις όποιες παρατάσεις, αφού σήμερα τέσσερα χρόνια μετά την έγκριση του έχει κατασκευαστεί το 10% περίπου του έργου και μάλιστα με τόσο κακότεχνο τρόπο που χρειάζεται ανακατασκευή , ενώ η εργολαβία έχει διαλυθεί και η υπόθεση αυτή έχει παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα για διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών και διοικητικών ευθυνών. Το έργο αυτό δηλαδή έχει ουσιαστικά καταστραφεί και κινδυνεύει να απενταχθεί και να ματαιωθεί αφού και η τελευταία παράταση που είχε δοθεί λήγει την 31.12.2010.

  1. Για τους παρά πάνω  λόγους, σας παρακαλώ να ενεργήσετε και μέσω των αρμοδίων οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, για την εξ’ υπ’ αρχής ανανέωση της έγκρισης αυτού του τόσο χρήσιμου για τον τόπο μας έργου, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετίας όπως προέβλεπε η αρχική έγκριση ώστε το έργο να κατασκευασθεί από την αρχή.
  2. Αυτονόητη είναι η εκκαθάριση της προηγούμενης εργολαβίας με ότι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τον καταλογισμό διαχειριστικών, αστικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών σε όσους ευθύνονται για αυτή τη καταστροφική εξέλιξη του έργου.    

Με τιμή

Δημήτρης Καμιζής

Εδω που βρισκομαστε σημερα πρεπει να κινηθουμε παραλληλα  και ταυτοχρονα σε διαφορετικα επιπεδα.

Πρωτα απ ολα η σημερινη κατασταση ειναι προιον πολλων χρονων συσωρευσης προβληματων αλλα και λυσεων που δοθηκαν κατα καιρους προχειρα και χωρις σχεδιασμο. Οσο και να κοστισει επιβαλεται η συνεργασια του Δημου  με επιστημονικα γραφεια (καλυτερα οχι μονο ενα) που να προτεινουν αμεσα λυσεις (οχι τις οικονομικοτερες) και για τα σκουπιδια (ανακυκλωση κλπ) και για τα λυματα.

Χρειαζεται ακομα η συμμετοχη των πολιτων μεσα απο εθελοντικη προσφορα αλλα και ενα σχημα που θα διαγραψει στοχους θα εχει υπευθυνους προγραμμα  στοχους και συγκεκριμενες αρμοδιοτητες.

Αυτη η ομαδα υποστηριξης πρεπει να ειναι ανοιχτη και να δημοσιευει την προοδο των εργασιων.Οι δημοτες πρεπει να ειναι συνεργοι στις δρασεις του Δημου γιατι ετσι κι αλλιως ειναι συμμετοχοι στις ευθυνες. Δικα μας τα λυματα δικα μας και τα σκουπιδια. Οι προτεινομενες λυσεις και δρασεις πρεπει να μπουν σε καθε σπιτι και να ξερουν οι δημοτες τι γινεται.

Ετσι ακομα και αν αποτυχουμε  να ξερουμε γιατι και τουλαχιστον πως προσπαθησαμε. Τωρα υπαρχει σκοταδι.

Η Ερμιονη ειναι ενα κεφαλαιο που πρεπει να διερευνηθει.

Γιατι βγαινουν τα λυματα στα Μαντρακια;

Ti BOD5 εχει το νερο του βιολογικου;

 Πρεπει να χυνεται στη θαλασσα μπροστα στην παραλια της Δαρδιζας  και στον κλειστο κολπο του λιμανιου; Αν με αγωγο παει το νερο πιο βαθια στο κεντρο του κολπου θα ειναι καλο η κακο; 

Τι γινεται με την Θερμησια; Θα μεινουν σταυλος οι εγκαταλειμενες εγκαταστασεις του βιολογικου καθαρισμου; Θα εξυπηρετηθει η Θερμησια με βιολογικο τελικα και αν οχι πως μπορουν να αξιοποιηθουν τα λεφτα που επεσαν για να γινει η μοναδα; Φυσικα το ιδιο ισχυει και για το Χελι και τις εγκαταστασεις του βιολογικου στη Βερβεροντα.

Μηπως πρεπει μετα την αποτυχια της μεταφορας των λυματων στον καμπο Καρανιδιου να εξεταστει ξανα η πιθανοτητα το Χελι να εχει τον δικο του βιολογικο; (πραγμα που πιστευω ειναι και ποιο σωστο απο το να κουβαλαει τα λυματα του στον καμπο με τελικο αποδεκτη τον κλειστο κολπο της Κοιλαδας.

Το ιδιο το Κρανιδι εχει να κανει με την πληγη της χαβουζας.

Ο ανοικτος αποροφητικος λακος πρεπει να κλεισει αμεσα παση θυσια.Και να αποκατασταθει με καθε δυνατο τροπο το περιβαλλον.Ας γινει μια πρωτογενης δεξαμενη στεγανη οπου τα βυτια θα αδειαζουν το περιεχομενο τους. Να διαμορφωθει χωρος και τροπος διαχειρισης της λυματολασπης.

Να δουμε που χυνεται το νερο στο Λουτρο και τι BOD5  εχει.

Να δουμε τι λυματα δεχεται η μοναδα ποιος την διαχειριζεται και ποιος ελεγχει την διαχειριση αυτη.

Που παει σημερα ο κατσιγαρος των λιοτριβιων, που το τυρογαλο ,και που θα πρεπει να πηγαινουν στο μελλον.

Θυμιζω πως το 2009 εχουμε φαει προστιμο 9 χιλιαδες ευρω για τον βιολογικο του Κρανιδιου (σελ 14)Μην φαμε και το 2011 και αλλο.Ντροπη θα ειναι.

http://www.minenv.gr/download/2009/2009-07-13%20pinakas%20paravaseis%20notiou%20ellados.doc

η αιτιολογηση Δήμος Κρανιδίου 

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων 

Κρανίδι Αργολίδας 

9.000€  

Η μονάδα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων κατά παράβαση των απαιτουμένων της Υ.Δ. Ε1β.221 της 22 Ιαν./24 Φεβρ. 1965 (ΦΕΚ Β΄ 138) «Περί  διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»

Διαπιστώθηκε πλημμελής λειτουργία της μονάδας, με συνέπεια τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία, κατά παράβαση των προβλεπομένων στο Ν. 1650/86 (σχετ.1). Στα ανωτέρω συνηγορούν :

Δε λειτουργεί η χλωρίωση

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις– δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου  10 Χ 30 Χ 5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων (χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών

Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν