Και μονο το οτι προχωρανε σε μια μεθοδευμενη συμφωνια με τις πολυεθνικες χωρις ενημερωση του κοσμου  φτανει για να καταλαβουμε πως κατι τρεχει.

Μια στην Ροδο μια στα Αθικια μια στην Ημαθια μια στην Θεσσαλονικη εδω υπαρχει ξεκαθαρο σχεδιο και εχουν κλειστει συμφωνιες.

Τι ειδους καυση θα γινεται;

Ποιες εταιρειες θα παρουν το πακετο ποιος θα τις ελεγχει, τι ειδους διαγωνισμοι εχουν γινει, τι τεχνολογια θα εφαρμοστει, που θα πηγαινει η τοξικη σταχτη, τι δεματα θα καιγωνται, πως θα συνδιαστει με την ανακυκλωση η καυση, ποιος θα επωμιστει το κοστος της ανακυκλωσης των υλικων που δεν καιγωνται,  σε τι τιμες θα μας πουλανε το παραγομενο ρευμα, ποσο θα ειναι η ευρωπαικη επιδοτηση στους ιδιωτες και με ποιους περιορισμους και δεσμευσεις,  καταλογος ειναι μακρυς….

http://www.verianet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2702&Itemid=64#Scene_1

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ κ. Μπούκης είπε, ότι πρόκειται περί ερευνητικού προγράμματος. Σ ΄αυτό συμμετέχει ένα πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, ένας ιδιώτης από Γερμανία, κάποιος ακόμη και προτείνεται και ο ΕΣΔΑ, με ένα ποσό 200.000 ΕΥΡΩ, εκ των οποίων το 75% είναι επιδότηση. Τουλάχιστον πέντε φορές ρωτήθηκε ο  κ. Μπούκης να ενημερώσει το σώμα σε διάφορα σημεία και πάντα έλεγε «αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε μετά». Πώς μπορεί να μείνει κάτι μετέωρο για μετά όταν ήρθε να ζητήσει την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΔΑ και μάλιστα τώρα; Υπάρχει πίεση χρόνου μέχρι τις 13 αυτού του μήνα, για να διεκδικήσει η εταιρία, ένα ποσό περίπου 6.600.000 ΕΥΡΩ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά την εκτίμηση της εταιρίας, η μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα κοστίσει από δέκα επτά, έως είκοσι εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Θα απαιτηθούν 4-5 στρέμματα και μάλιστα στον χώρο που θα γίνει και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

………………………………………….

Προτείνεται η καύση SRF. Αυτό είναι ουσιαστικά η καύση των απορριμμάτων. Είναι τα χαρτιά τα πλαστικά και ότι άλλο οργανικό που καίγεται. Μπορεί να μας πεί κάποιος, που καίγεται σήμερα στην Ελλάδα SRF. Πουθενά. Ούτε καν στις τσιμεντοβιομηχανίες.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιριών Θερμικής Επεξεργασίας, θέτει ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνήθως ή πάντοτε, παραβιάζονται και μάλιστα ως παράδειγμα τέτοιων παραβιάσεων, είναι και η μονάδα που πρόκειται να κατασκευάσουν εδώ. Σε μελέτες και εργασίες στο αντικείμενο αυτό, η δική μας περίπτωση, είναι το κακό παράδειγμα. Συνήθως παρατηρείται απόκλιση των ορίων. ( περιεκτικότητα σε χλώριο μικρότερη του 0,5% και του θείου μικρότερη του 0,4%,)  βλ. προδιαγραφές διαγωνισμού Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 25 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ημαθίας». (Ευστράτιος Καλογήρου Διδάκτωρ χημικός μηχανικός ΕΜΠ). Σήμερα μιλούν για καύση SRF, για να καταλήξουμε στην καύση αυτούσιων των απορριμμάτων, λόγω κόστους. Εξ ΄αλλου, οι εκπομπές δεν διαφέρουν ουσιαστικά και απαιτούνται αρκετά χρόνια ώστε να λειτουργεί αποδεκτά η μονάδα. Ακόμη, με την μέθοδο της όποιας καύσης, θα καταρρεύσει και η διαδικασία ανάκτησης στην πηγή. Της ανακύκλωσης. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα προαγωγής της ανακύκλωσης, δεδομένων των ποινικών ρητρών που προβλέπονται και είναι πάντα, εις βάρος των ΟΤΑ. Θα πρέπει στο εργοστάσιο καύσης, να πηγαίνουν απορρίμματα, συγκεκριμένης ποιότητας.
Μπορεί η όποια εταιρία να διεκδικεί περισσότερα κέρδη και αυτό είναι σε έναν βαθμό θεμιτό. Δεν της επιτρέπουμε όμως, με πυρολύσεις, αεριοποιήσεις, καύσεις και ότι άλλο, να φροντίζει για την ποιότητα της ζωής μας και την την αξιοπρέπειά μας.

………………………..

Τέλος, προς ενημέρωση, ακόμη και σήμερα, τα ανακυκλώσιμα υλικά που φιλότιμα διαχωρίζουν οι πολίτες, καταλήγουν δεματοποιημένα στην χωματερή του Αλιάκμονα.

Εσεις ξερετε την διαφορα συμμεικτων δεματων, RDF, RSF,η τις διαφορετικες μεθοδους καυσης τα κοστη τα επακολουθα;

Πως θα αποφασισουμε οι πολιτες αν δεν μας ενημερωσουν;

Μεταξυ τους ενημερωνονται παντως.Διαβαστε τι λενε οι υπερασπιστες της ενεργειακης αξιοποιησης στις ημεριδες τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗΕΤΑΙΡΙΑΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣΣΤΕΡΕΩΝΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

http://www.ejnet.org/chester/images/incinerator.html

http://www.zerowastealliance.ie/Index.aspx