http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/03/2010&id=144409

Είπαν, αλλά τα …άκουσαν και ξείπαν

Το «σύνδρομο της πίσω αυλής» επικράτησε χθες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, όπου απορρίφθηκε με απόφαση της παράταξης Ψωμιάδη και τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης η χωροθέτηση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στον Αγιο Αντώνιο.

Βροντερό το «όχι» των κατοίκων..., οπότε άλλαξαν θέση οι νομαρχιακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων! Βροντερό το «όχι» των κατοίκων…, οπότε άλλαξαν θέση οι νομαρχιακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων! «Ως διοίκηση της Νομαρχίας απορρίπτουμε επίσημα τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Αντωνίου του Δήμου Βασιλικών και προχωράμε σε σύσταση επιτροπής για την εξέταση δυνατότητας αλλαγής χωροθέτησης» ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κλείνοντας την επεισοδιακή πεντάωρη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

«Η απόφαση ελήφθη υπό το καθεστώς πίεσης από τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί. Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι νομαρχιακοί σύμβουλοι, που είχαν ψηφίσει τη χωροθέτηση στη νομαρχιακή επιτροπή, στο νομαρχιακό συμβούλιο ψήφισαν εναντίον του εαυτού τους! Και βέβαια πρέπει να πω ότι η απόφαση της Νομαρχίας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική ώστε να μην προχωρήσει το έργο» τόνισε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς. Διευκρίνισε μάλιστα ότι πέντε συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά, όπως όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου).

Εκπληκτος από τη χθεσινή απόφαση της Νομαρχίας εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης, που αντιδρά και αυτός στη χωροθέτηση δεύτερου εργοστασίου καύσης μέσα στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, στην άλλη πλευρά του νομού.

Νωρίτερα, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, δεκάδες κάτοικοι του Αγίου Αντωνίου μαζί με τα παιδιά τους γιουχάιζαν και σήκωναν πλακάτ διαμαρτυρίας κατά του εργοστασίου.

http://www.kke.gr/koin_el_-_epikaires_erothseis/epikairh_erothsh_kataskeyh_ergostasioy_kayshs_aporrimmaton_kai_leitoyrgia_xyta_mayroraxhs_sto_nomo_thessalonikhs?morf=0

«Οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Ασσήρου του Νομού Θεσσαλονίκης με συνεχείς κινητοποιήσεις διεκδικούν την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης (σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογικός καθαρισμός, κατασκευή κόμβου κ.ά.) ώστε να σταματήσει να λειτουργεί ως νέα χωματερή.
Να σημειωθεί ότι η λειτουργία ξεκίνησε δοκιμαστικά, αλλά αυτή την ώρα μεταφέρονται και ενταφιάζονται ακόμη και ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=139865

Θεσσαλονίκη

Κατά της χωροθέτησης στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης Θεσσαλονίκης του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, τάσσεται η νομαρχιακή παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη».

Μια τέτοια επιλογή αγνοεί επιδεικτικά τις επιστημονικές θέσεις και τις ανησυχίες των κατοίκων της Ασσήρου, αναφέρει σε ανακοίνωση της και σημειώνει:

«Η καύση δεν είναι η μαγική λύση που θα εξαφανίσει τα απορρίμματά μας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αντί για ταφή να οδηγούνται για καύση σύμμεικτα απορρίμματα, με μεγάλης επικινδυνότητας υλικά, υλικά που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία επικίνδυνων αέριων ρύπων αλλά και στερεού τοξικού υπολείμματος, το οποίο θα πρέπει να διατίθεται ασφαλώς σε εγκεκριμένους χώρους διάθεσης τοξικών αποβλήτων χώρος που δεν υπάρχει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η καύση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του πολίτη, δεν δημιουργεί κίνητρα για μείωση των απορριμμάτων και είναι μια ακριβή τεχνολογία».

Θωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στον άξονα πρόληψη με οικονομικά εργαλεία και θεσμικά μέτρα, επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, βελτιστοποίηση των συστημάτων που λειτουργούν μέχρι σήμερα, βελτιστοποίηση του συστήματος των μπλε κάδων, καλύτερη διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των οργανικών, ώστε τελικά να μειώσουμε τα απόβλητά μας κατά 80 με 90% τα επόμενα δέκα χρόνια.

ΗΜΑΘΙΑ

http://www.ecorodos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=87:2009-03-17-00-23-08&catid=51:2008-09-12-11-55-04&Itemid=81

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_12/02/2009_303130

http://www.ee.teihal.gr/labs/pkoukos/Documentation/ptyxiaki_ergasia_diaxeirisi_aporrimatwn_paragwgi.pdf