Εδώ στην Κορινθία η ΤΕΔΚ αποφάσισε χτες να τοποθετήσει δεματοποιητή στα Αθίκια, στο σημείο που έχει γίνει αίτηση για εργοστάσιο καύσης. Είναι προφανές ότι ο πόλεμος για τα σκουπίδια άρχισε.

 • δελτιο τύπου των ΟΠ
 • την αίτηση  της ΠΟΛΥΕΚΟ στη ΡΑΕ
 • την απάντηση του πρώην περιφερειάρχη προς εταιρεία που δεν αρνείται να παραδώσει τα απορρίμματα για καύση
 • την απάντηση του νυν περιφερειάρχη σε δικό μας αίτημα που είναι αντίθετη με την προηγούμενη.
 • την απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ που βεβαιώνει πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για δεματοποίηση στον ΠΕΣΔΑ (2 σελίδες)
 • φωτογραφίες και κείμενα που καταδεικνύουν πως οι συγκεκριμένοι δεματοποιητές κάνουν μόνο για ανακυκλώσιμα και όχι για σύμμεικτα
 • φωτογραφία από τα Δίδυμα όπου φαίνονται τα πρώτα δέματα σύμμεικτων
 • φωτογραφία του βιολογικού καθαρισμού των δεματοποιητών που κάνουν μόνο για οικιακή χρήση
Την προσεχή Κυριακή  14 Μαρτίου θα γίνει λαική συνέλευση στα Αθίκια που οργανώνει ο Πέτρος Λέκκας δημ. σύμβουλος εναντίον της καύσης.
Ευ. Σπινθάκης

Η Ηγεσια λοιπον του υπουργειου περιβαλλοντος ειναι αυτη που θα αποφασισει για το εγοστασιο καυσης Η υπουργος κ Μπιρμπιλη και ο υφυπουργος κ Μανιατης.

Αυτη την ηγεσια επισκεφτηκαν μεγαλες εταιρειες που βγαζουν ενεργεια απο τα σκουπιδια με διαφορα εξη ημερων .

Η μια στις 22 Ιανουριου και η αλλαη στις 28 Ιανουαριου 2010.

Και δηλωσεις δεν εχουμε τι προτειναν και τι αποφασεις παρθηκαν.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=312150&ct=19&dt=28/01/2010

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1172665&nt=103

Ο κ Μανιατης δεν απαντησε στις σχετικες ερωτησεις στο Κρανιδι πριν λιγες μερες.

Γιατι σκοταδι;

Διαβαστε τι λενε οι οικολογοι Πρασινοι το κομμα που κατα την γνωμη μου εχει τις πιο συγκροτημενες θεσεις  σημερα πανω στο θεμα διαχειρηση απορριμματων.

Και μια σημειωση. Ο Δημαρχος Κρανιδιου εβγαλε ενα εγγραφο στα Διδυμα και απευθυνωντας σε εμενα προσωπικα τον λογο (θεωρωντας με προφανως εκπροσωπο των οικολογων Πρασινων ) με ρωτησε τι εχω να πω σχετικα με εγγραφο που ελαβε απο αυτο το κομμα και του γνωστοποιουσε  ιδιωτικη εταιρεια καυσης απορριμματων.

Η εταιρεία POLYECO AE έχει αιτηθεί στην ΡΑΕ αρ. πρωτ. Γ-04080 -12/10/2009 , μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 35 MW σε περιοχή του Δήμου Σαρωνικού Κορινθίας. Η προοπτική πως η βιομάζα αυτή, δηλαδή η πρώτη ύλη καύσης, θα μπορούσε να είναι τα σύμμεικτα δέματα όλης της Πελοποννήσου

Καθολου ετσι δεν ειναι μαλλον ο κ Δημαρχος δεν καταλαβε το εγγραφο.

Οι Οικολογοι Πρασινοι τον ρωτουσαν αν εχει κανει συμφωνια με την συγκεκριμενη εταιρεια αυτος και αλλοι δημαρχοι προσπαθωντας να μαθουν τα σχεδια τους. Και ο κ Δημαρχος  απαντησε

 

Μπορειτε εσεις να καταλαβετε τιποτα απο αυτο το προχειρογραμενο ασυντακτο γεματο λαθη κειμενο που υπεγραψε σαν δικο του ο κ Δημαρχος; 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr – email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

 

Όλα στο φως για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο.

Πολιτικές πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου.

 

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται στην Πελοπόννησο οι φωνές δημάρχων που επιμένουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την δεματοποίηση και κάποιοι εξ αυτών μάλιστα προχωρούν σε χωροθέτηση των δεματοποιητών και των δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτή η αντίληψη υπονοεί πως η ανακύκλωση έχει αποτύχει, δεν αποτελεί λύση και συνεπώς πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου θέλουμε να θυμίσουμε τα εξής.

 • Η ανακύκλωση δεν έχει αποτύχει. Αντιθέτως, όπου οι δημοτικές αρχές την υποστηρίζουν με συνέπεια (πχ δήμος Ελευσίνας) τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Συμπεραίνουμε πως η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τις δημοτικές αρχές και αυτό που έχει αποτύχει είναι οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι.
 • Η δεματοποίηση των απορριμμάτων δεν αποτελεί διαχείριση, αλλά μόνο προσωρινή αποθήκευση η οποία δεν προβλέπεται από τον (ΠΕΣΔΑ) Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (όπως αναγνωρίζει και το έγγραφο 118318/1459/31-3-2009 της Δνσης Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ). Αυτό σημαίνει πως κανείς δεματοποιητής δεν νομιμοποιείται να τοποθετηθεί.
 • Οι επιλεγέντες δεματοποιητές χρησιμοποιούνται διεθνώς για την δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, για τα σύμμεικτα υπάρχουν διαφορετικοί.
 • Δεν έχει ποτέ ανακοινωθεί από επίσημα χείλη ποια θα είναι η τύχη των δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων.
 • Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ σημαίνει πως πρέπει να αιτιολογηθεί πρώτα η μη εφαρμογή του παλαιού αλλά και να συμμορφωθεί ο νέος προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έχει εν τω μεταξύ παραχθεί. Ο ΠΕΣΔΑ δεν τροποποιείται μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι αυθαίρετες επιλογές κάποιων δημάρχων!
 • Ο πρώην περιφερειάρχης, κος Αγγελόπουλος, απαντώντας σε επιστολή με ημερομηνία 25/9/2009, αγνώστου σε εμάς αποστολέα, με θέμα «Αίτηση χορήγησης βεβαίωσης εξασφάλισης Α’ ύλης» , μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, εξέφρασε την μη-διαφωνία του σε μελλοντική διάθεση 300,000 τ. απορρίμματα της Πελοποννήσου ετησίως (έγγραφο 29189/15371/28-9-2009 του γεν. γραμματέα της Περιφερείας Πελοποννήσου) σε μονάδα θερμικής επεξεργασίας για ενεργειακή αξιοποίηση.
 • Η εταιρεία POLYECO AE έχει αιτηθεί στην ΡΑΕ αρ. πρωτ. Γ-04080 -12/10/2009 , μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 35 MW σε περιοχή του Δήμου Σαρωνικού Κορινθίας. Η προοπτική πως η βιομάζα αυτή, δηλαδή η πρώτη ύλη καύσης, θα μπορούσε να είναι τα σύμμεικτα δέματα όλης της Πελοποννήσου που θα οδηγούνται προς καύση στον Δήμο Σαρωνικού, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα προκρίνει λύσεις, που δεν συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση έλκυσης αερίων του θερμοκηπίου.

Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου διαπιστώνουμε ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών, μια επαναλαμβανόμενη αδιαφάνεια για σοβαρά ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της Πελοποννήσου.

Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι τα εξής:

 • Πώς ο πρώην περιφερειάρχης, ένας μη αιρετός, νομιμοποιείται να εκφράζει προσωπικές απόψεις σε επίσημο επιστολόχαρτο με πρωτόκολλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για κάτι που δεν του ανήκει (τα απορρίμματα των δήμων) και μάλιστα να προεξοφλεί μελλοντική συνεργασία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με  μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης;
 • Έχουν υποσχεθεί γραπτώς ή προφορικώς οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμαρχοι να παραδώσουν τα απορρίμματα στην μονάδα αυτή;
 • Αν όχι, γνωρίζουν οι δήμαρχοι για την επιστολή εξασφάλισης Α ύλης του περιφερειάρχη προς τον, άγνωστο σε εμάς αποστολέα, και πως την αξιολογούν;
 • Τι θα γίνουν τα δέματα σύμμεικτων απορριμμάτων,
 • Έχουν αντιληφθεί άραγε οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού τι σημαίνει να δέχονται κατά μέσο όρο 821 τ. σύμμεικτων σκουπιδιών δηλαδή πάνω από 100 απορριμματοφόρα στην γειτονιά τους κάθε μέρα;
 • Γνωρίζουν άραγε οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις καλλιέργειές τους, στην δημόσια υγεία να καίγονται δίπλα τους 300000 τ. απορρίμματα;
 • Γνωρίζουν άραγε οι πολίτες της Πελοποννήσου πόσο θα πληρώσουν για να καούν τα σκουπίδια τους;

Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου θυμίζουμε τις κατά νόμο υποχρεώσεις των ΟΤΑ:

 • Να διακόψουν της λειτουργία των χωματερών, να φροντίσουν για την αποκατάσταση και την απορρύπανσή τους. Η δημόσια υγεία απειλείται καθημερινά, τα δε πρόστιμα που θα κληθούμε εμείς οι δημότες να καταβάλλουμε δεν θα τα αποφύγουμε.
 • Να ιεραρχήσουν τις κατά νόμο προτεραιότητες για τα απορρίμματά τους. Πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση συσκευασιών και οργανικών-ασφαλή διάθεση υπολειμμάτων.
 • Να φροντίσουν για την πλήρη διαφάνεια των ενεργειών τους και την διαβούλευση με τους πολίτες όπως απαιτεί η πολιτική τους ευθύνη αλλά και η κατά νόμο υποχρέωσή τους.

Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενημερώσουμε τους ΟΤΑ αλλά και να φροντίσουμε έναν πολιτικό διάλογο με τις οργανώσεις των άλλων κομμάτων στην Πελοπόννησο για την επίτευξη μιας ελάχιστης συμφωνίας για το ζήτημα των απορριμμάτων συμβατής με την νομοθεσία, την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με διαφάνεια και διαβούλευση με τους πολίτες.