http://stamdamd.blogspot.com/2009/07/9000.html

Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» Παρασκευή 17/7/2009

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε την επιβολή νέων προστίμων σε 44 εταιρίες, ύψους 1.758.400 ευρώ, για περιβαλλοντικές παραβάσεις μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
..

Στις πιο πάνω εταιρίες συγκαταλέγεται και ο Δήμος Κρανιδίου του οποίου το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 9.000 ευρώ για πλημμελή λειτουργία του βιολογικού σταθμού, στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Συγκεκριμένα:
 

1) Η μονάδα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων κατά παράβαση των απαιτουμένων της Υ.Δ. Ε1β.221 της 22 Ιαν. / 24 Φεβρ. 1965 (ΦΕΚ Β΄138) «Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»

2) Διαπιστώθηκε πλημμελής λειτουργία της μονάδας, με συνέπεια τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία, κατά παράβαση των προβλεπομένων στο Ν. 1650/86 (σχετ. 1) Στα ανωτέρω συνη γορούν: – Δεν λειτουργεί η χλωρίωση.- Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις – δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου 10Χ30Χ5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων ( χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών.
…..

3) Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν.

……………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

Τα σχόλιά μας: 1)Κατ’ αρχήν το θέμα σε ότι αφορά το Δήμο Κρανιδίου, νομίζουμε δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά σκέψη και περισυλλογή και ανάληψη των ευθυνών της κάθε πλευράς ανάλογα με τα χρόνια της θητείας της κάθε δημοτικής αρχής από τότε που άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός σταθμός Κρανιδίου.
.

2) Σε ότι αφορά το Βιολογικό σταθμό Ερμιόνης πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος Αν. Λεμπέσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω συμβάντα στον Βιολογικό Κρανιδίου. Διότι αφού γνωρίζουν το δρόμο οι επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ όταν έρθουν και εδώ, ποιός ξέρει για πόσες επί πλέον παραλείψεις και παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας θα βρούνε, πέρα από αυτές που έχουμε καταγγείλει και δημοσιεύσει εμείς κατά καιρούς για τη λειτουργία του βιολογικού Ερμιόνης. Τόσο στον Τύπο όσο και στο blog.
.

3)Σε ότι αφορά τα πρόστιμα μη νομίζετε πως το πληρώνει κανένας Δήμαρχος από τη τσέπη του. Όλοι εμείς οι δημότες τα πληρώνουμε γιατί δεν ελέγχουμε τη δημοτική αρχή εγκαίρως για τις πράξεις της.
…//

Και τέλος, τα αξιολύπητα παπαγαλάκια της κάθε παράταξης που τώρα διαδίδουν άλλα πράγματα, όταν θα έρθει η ώρα που «το καράβι του Δήμου Ερμιόνης θα βουλιάζει, θα τρέχουν να βρουν άλλο καράβι για να επιβιβαστούν, εάν, υπάρχει…» ..

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΗΣΤΙΚΑ

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΑ

Φοβαμαι ομως πως θα εχουμε σιωπη. Για να δουμε εκτος απο τον φιλο κ Σταματη Δαμαλιτη που εβγαλε το θεμα στην επιφανεια,τα αλλα δυο ιστολογια που συνηθως φιλοξενουν τα δελτια τυπου , θα αναφερθουν στο θεμα; Η μηπως δεν ενδιαφερει την κοινη γνωμη. Θυμιζω οι ευθυνες ειναι διαχρονικες.

 A πο την δικη μου πλευρα τωρα

Συμπληρωνω    στοιχεια

1.YPEXODE η ανακοινωση -διαβαστε την

αλλα και 2. http://www.minenv.gr/download/2009/2009-07-13%20pinakas%20paravaseis%20notiou%20ellados.doc  η αιτιολογηση

 Δήμος Κρανιδίου 

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων 

Κρανίδι Αργολίδας 

9.000€  

Η μονάδα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων κατά παράβαση των απαιτουμένων της Υ.Δ. Ε1β.221 της 22 Ιαν./24 Φεβρ. 1965 (ΦΕΚ Β΄ 138) «Περί  διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»

Διαπιστώθηκε πλημμελής λειτουργία της μονάδας, με συνέπεια τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία, κατά παράβαση των προβλεπομένων στο Ν. 1650/86 (σχετ.1). Στα ανωτέρω συνηγορούν :

Δε λειτουργεί η χλωρίωση

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις– δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου  10 Χ 30 Χ 5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων (χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών

Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν. 

Αυτη ειναι η λυπητερη. 

Λοιπον τωρα πληρωνουμε εμεις οι δημοτες.Εμμεση φορολογια λεγεται αυτο.

Δεν ηξερε το υπουργειο της αυθαιρεσιας τα προβληματα;

Φυσικα και τα ηξερε! Τα φυλαγε στο συρταρι για περιπτωση αναγκης.

Οπως τωρα. Να μαζεψουμε φραγκα.

Εχουν ξαμολυθει οι καθε ειδους φοροεισπραχτορες  σαν ναναι ξενοι κατακτητες σ αυτη τη χωρα. Σαν να μην ξερουν το  μπαχαλο.Οχι βεβαια!

Ποιος θα πληρωσει;

Οι μονοι που δεν φταινε. Οι δημοτες.Αυτοι που ψηφιζουμε (και πληρωνουμε  πολλες χιλιαδες ευρω καθε μηνα σε μισθους ) δημοτικες αρχες για να μας λυσουν τα προβληματα.

Και εδω θα διαφωνησω δημοσια με τον πολυ καλο φιλο Στελιο Σταματακη προεδρο της ΠΑΠΟΕΡ (που κι αυτος οπως και οι περισσοτεροι στο περιβαλλοντικο και  στο οικολογικο κινημα )υπερασπιζεται το συνθημα Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

Τωρα λοιπον που οι δημοτες θα πληρωσουμε το αστειο ποσο των 9 χιλιαδων ευρω, για παραλλειψεις των πολιτικων μας εκπροσώπων καθαρισαμε;

Εξιλεωθηκαμε; Παμε παρα περα;

Εχει δικιο ο Σταματης Δαμαλιτης . Η ευθυνη ειναι διαχρονικη.

Φυσικα φταιει η σημερινη δημοτικη αρχη πρωτα απο ολα, αλλα φταινε και οι προηγουμενοι δημαρχοι . Πρεπει να το αναγνωρισουν. Αλλος περισσοτερο αλλος λιγωτερο, ολοι φταινε.

Αυτα για τα οποια θα πληρωσουμε προστιμο (αστειο στ αληθεια σε σχεση με την περιβαλλοντικη ζημια τοσα χρονια ) τα λεμε απο το 1990 και πισω.

Γιατι δεν γινεται τιποτα;

Γιατι οταν ζητησα  εγγραφως περσι πληροφοριες απο την ΔΕΥΑΚ,  μου απαντησαν «ολα καλα και δεν σου απανταμε που διατιθενται τα νερα απο τον βιολογικο».

Δεν λειτουργεί η χλωρίωση 

Τοτε πως το BOD 5 ειναι μεσα στα νομιμα ορια οπως μας διαβεβαιωνει η ΔΕΥΑΚ και οι επιστημονες που διενεργουν τους ελεγχους;

Το παρακατω εγγραφο συνοδευε την απαντηση που ελαβα απο την ΔΕΥΑΚ σε σχετικο ερωτημα τον Γεναρη του 2008.

 ΔΕΥΑΚ περσι

 

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις– δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου  10 Χ 30 Χ 5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων (χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών 

Γιατι δεν εγινε στεγανοποιηση πριν να ξεκινησει η χαβουζα;

Δεν εγινε αντιληπτο απο κανενα πως ηταν ενας ανοικτος αποροφητικος βοθρος;

Και καλα  εγινε λαθος γιατι δεν διορθωθηκε;

O k Καμιζης γραφει στο ιστολογιο του  http://dimitriskamizis.blogspot.com/2009/06/blog-post_24.html

1. Άμεση ενέργεια τις πρώτες ημέρες υπήρξε η αποστράγγιση της περιοχής του κάμπου Κρανιδίου Κοιλάδας που είχε κατακλυστεί από τα λύματα με την κατασκευή τεχνητής λεκάνης χωρητικότητας 10.000 κυβικών μέτρων και επέκταση και προσαρμογή του αγωγού ώστε να δέχεται τα λύματα που εκχέονταν ελεύθερα.

……………………………………

8. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία του εργοστασίου Β.Κ. Κρανιδίου την 1/5/2001 με δοκιμαστική λειτουργία καταρχήν και κανονική στη συνέχεια ,αναθέτοντας αυτήν με ανοικτό διαγωνισμό σε εργολάβο.

…………………………………………………….

11. Νομιμοποιήσαμε την ύπαρξη και λειτουργία του εργοστασίου του Β.Κ. το οποίο είχε κατασκευαστεί με βιαστικές διαδικασίες χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς ακόμα και οικοδομική άδεια. Χωρίς αυτή τη νομιμοποίηση (απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους) δεν θα ήταν δυνατή καμία περεταίρω χρηματοδότηση για έργο αποχέτευσης στο Δήμο Κρανιδίου από οποιονδήποτε φορέα.

Δεν καταλαβα τι σημαινει απαλλαγη απο περιβαλλοντικους ορους.

Υπαρχει η δεν υπαρχει μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων;

Και τι εγινε με

Η μονάδα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων κατά παράβαση των απαιτουμένων της Υ.Δ. Ε1β.221 της 22 Ιαν./24 Φεβρ. 1965 (ΦΕΚ Β΄ 138) «Περί  διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»

Αν εχω καταλαβει απο οσα διαβαζω το σπιτι του κ Καμιζη πρωην Δημαρχου ειναι καποιες εκατονταδες μετρα πιο περα απο τον βιολογικο προς Κοιλαδα. Δεν θα ταξιδεψουν τα λυματα προς τα εκει;

Η φυσικη ροη δεν ειναι προς την θαλασσα; 

Το ρεμα Πουσι Γκορο (πετροπηγαδο) παλιος σκουπιδοτοπος του Κρανιδιου και εναλλακτικη προτεινομενη λυση για την διαθεση των υγρων  συμφωνα με τον Δημο το 1994 (δες απαντηση πιο κατω) δεν καταληγει στον κολπο της Κοιλαδας  οπως εξ αλλου  και το ρεμα Λουτρου- Κουσεΐνη που ειναι ο σημερινος αποδεκτης; 

Εκτιμω πως το παρακατω αποσπασμα  στο παραπανω ποστ του κ Καμιζη ειναι μια πρωτη εμμεση  , αναγνωριση και αποδοχη και των δικων του ευθυνων στα προβληματα του βιολογικου. Αν και δεν ξεκαθαριζει τις δικες του ευθυνες σε σχεση με τις ευθυνες των αλλων.

4. Στις 25/11/2008 η Δ.Ε.Υ.Α.Κ δημοπράτησε εκ νέου το έργο που δίνει συνέχεια σε αυτό το μεγάλο, κρίσιμο και χρήσιμο έργο για τον τόπο μας που διαχρονικά εξελίχθηκε όπως σε αυτή την αναφορά μου – χρονικό, έχω καταγράψει και που ο καθένας μας από όσους σε αυτό συμβάλλαμε έχει το δικό του μερίδιο συμβολής, συμμετοχής και ευθύνης.

(η υπογραμιση δικη μου)Θελω οστοσω και να του αναγνωρισω πως προσπαθησε να κανει καποια πραγματα, εκανε αρκετα, αλλα εγιναν και παρα πολλα λαθη, υποθηκες για τον επομενο δημαρχο. Και ο σημερινος δημαρχος  μετα απο τρια χρονια θητειας εχει το δικο του καθαρο μεριδιο στις ευθυνες.Για τους προηγουμενους τι να πουμε; Δεν υπαρχει δικαιολογια για τις καθυστερησεις.

 Και παλι ενα χρονο τωρα που γραφω για το θεμα (ενας απλος πολιτης του Δημου Κρανιδιου ) σηκωνω φωτογραφιες ,ρωταω με εγγραφα την ΔΕΥΑΚ , κανεις δεν αναρωτηθηκε μηπως και εχω δικιο εγω ο τρελλος του χωριου;

22/1/2008 υπέβαλλα μιά αίτηση πρός την Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Κρανιδίου (ΔΕΥΑΚ )αριθμός πρωτοκ 69.

Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε

1.Ποιό ειναι το BOD5 των υγρών του βιολογικού καθαρισμού

2.Που παρέχονται τα νερά που παράγονται

3.Που αποτίθεται η λυματολάσπη.

Στις 22/2/2008 ενα μήνα μετά και τρείς επισκέψεις με ειδοποίησαν να παραλάβω την απάντηση με τον ιδιο αριθμ πρωτοκ.που ειναι αυτή.

Σε συνέχεια της υπ αριθμ 69/22-1-2008 αιτήσεως σας, σας προσκομίζουμε τις αναλύσεις του εξερχομένου προϊόντος του Εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού και σας ενημερώνουμε οτι η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων γίνεται σύμφωνα με την υπ αριθμ 1089/19-4-2004 Αποφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών ορων της Γενικής Γραμματέως Περιφερειας Πελοποννήσου ,οπως αυτή τροποποιήθηκε με την  υπ αριθμ 4995/19-12-2005 Απόφαση της Γ.Γραμματέως

υπογραφή ο πρόεδρος Σ.Κακουριώτης 

Αυτά.

Εγώ δεν κατάλαβα που πάει το νερό του βιολογικού καθαρισμού και που η ακατέργαστη λυματολάσπη.

Προφανώς η απαντηση ειναι σύμφωνα με την τάδε απόφαση .Και αναρωτιέμαι ειναι μυστικό τι κάνουμε τα υπόλοιπα απο τα σκατά μας;

Μήπως τα πηγαίνουμε κάπου που δεν πρέπει να το γράψουμε σε ενα έγγραφο γιατι θα υπάρχουν  συνέπειες;

Ακολουθούν δύο σελίδες  με στοιχεία για τις περιόδους 6/10/2006-18/4/2007 και 15/5/2007-15/11/2007.Τα αναδημοσιεύω και ελπίζω να φαίνονται γιατί η φωτοτυπία εχει πρόβλημα. 

  • ·  Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν.

Μην επικαλεστει κανεις αγνοια.

βιολογικος

Τα ερωτηματα αυτα τα θεσαμε οι παραπανω πολιτες ενυπογραφα και αναμεσα τους ο σημερινος Δημαρχος κ Σφυρης καθως και ο κ Λυμπεροπουλος (σημερα δημοτικος συμβουλος)  στις 13/12/1994. Πριν απο δεκαπεντε χρονια δηλαδη στον τοτε Δημαρχο κ Κωστελενο.

Διαβαστε την απαντηση του Δημου Κρανιδιου το 1994 στις ερωτησεις που ετεθηκαν Απαντηση ΔΕΥΑΚ

Και τοτε γιατι ο Δημος  στο παραπανω κειμενο μας  διαβεβαιωσε  εμας τους  ενεργους πολιτες  πως η βαρια τοξικη λυματολασπη μπορει να διατεθει αφοβα σαν οργανικο λιπασμα;

Δεν ειναι κοροιδια και παραπληροφορηση αυτο απο κρατικη υπηρεσία;

(Κατι ακομα για το BOD 5 .Δειτε πως υποσχεται ο Δημος με διορθωμενο με μπλανκο  και ξαναγραμενο με το χερι ενα 25mg  το 1994  και δειτε στην απαντηση του Δημου το 2008 τοΒΟD 5  στην εξοδο να ειναι απο 5 – 12 mg.Η δηλαδη το 1994 γραφανε οτι τους κατεβηκε στο κεφαλι η σημερα γραφουνε πολυ τελεια τα αποτελεσματα σε σχεση με τις προβλεψεις)

Αχ αυτη η λυματολασπη.Εχει μαλιασει η γλωσσα μου. 

Την καινε στα Δισκουρια οτι χειροτερο δηλαδη.

Και τωρα με την δεματοποιηση τι θα την κανουν;Γιατι επιτελους δεν γινεται κομποστοποιηση της λυματολασπης απο τωρα αφου θα το κανουμε καποτε …

Δεν το παιζω εξυπνος.

Ολα αυτα ειναι γνωστα εικοσι χρονια τωρα και στην επαρχια μας συζητιωνται πριν ακομα γινει ο βιολογικος.Αν δεν τα ξερουν καποιοι ειναι αδιαφοροι.Ας ρωταγαν.Δεν ειναι κανενα μυστικο απλη λογικη ειναι.

Πραγματικα λυπαμαι για αυτη την ιστορία και οπως φαινεται θα συνεχισουμε να λυπουμαστε για πολλα χρονια ακομα και για τον βιολογικο και για την διαχειρηση των απορριμματων

Μια πρώτη ενημέρωση για τους βιολογικούς καθαρισμούς

(δημοσιευμενη για εκτη φορα αν δεν απατωμαι)

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το περιοδικό Νέα Οικολογία Απρίλιος 1989

σε μετάφραση άρθρου από το περιοδικό La Recherche νο 195 Ιανουάριος 1988

που έκανε  η Καίτη Οικονόμου.

 

1.Κατ αρχήν δεν υπάρχει καθαρό νερό.

Ο βαθμός ρύπανσης του νερού (η της καθαρότητας του ) μεταβάλλεται ανάλογα με τη χρήση που προβλέπεται

2. Για να μετρήσουμε την καταλληλότητα του νερού για τη

προβλεπόμενη χρήση, έχουμε διάφορες μονάδες και μεθόδους μέτρησης.

Υπάρχει η μονάδα BOD 5 που εξετάζει την βιοαποδομήσιμη οργανική ύλη.

Η ΜΕS που εξετάζει την περιεκτικότητα σε αιωρούμενα στερεά,και δίνει την συγκέντρωση σε οργανικά και ανόργανα σωματίδια που μπορούν να κατακρατηθούν με διήθηση μέσα στο εργαστήριο.

Η DCO ( χημική ζήτηση σε οξυγόνο)που λαμβάνεται με τη δράση ενός ισχυρού οξειδωτικού σε όξινο περιβάλλον.

Η COT  η συνολικός οργανικός άνθρακας που λαμβάνεται με τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα που διαφεύγει κατά την πύρωση ενός μικρού δείγματος ακάθαρτου νερού.

 Τέλος υπάρχουν εξειδικευμένες μετρήσεις όπως των αζωτούχων και φωσφορικών συστατικών,των φαινολών (που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό τα απόβλητα των ελαιοτριβείων)των υδρογονανθράκων,των μετάλλων.

Το πλέον διαδεδομένο τεστ(αν και το πιο χρονοβόρο και πολύπλοκο)είναι το BOD 5.

Το  BOD 5 ειναι η εξέταση της βιοχημικής ζήτησης του νερού σε οξυγόνο.

Επιτρέπει την εκτίμηση της ποσότητας οξυγόνου (σε  mg/l)που πρέπει να διαθέσουμε σε μια φυσική βακτηριολογική καλλιέργεια προκειμένου να καταναλώσει τους οργανικούς ρυπαντές μέσα σε 5 μέρες.

Το πόσιμο νερό πρέπει να έχει BOD 5. μηδενική

Τα αστικά υγρά απόβλητα αντιστοιχούν σε BOD 5 που κυμαίνεται από 150 έως 350 mg/l

(κοιτάξτε τον σχετικό πίνακα).

Τα απόβλητα  ενός μέσης δυναμικότητας ελαιοτριβείου (50 m3 την ημέρα)αντιστοιχούν σε λύματα ενός οικισμού 30.000 κατοίκων(Ελευθεροτυπία 20/11/94)

Η μέθοδος  BOD 5 αναπαριστά σε συνθήκες εργαστηρίου το φαινόμενο φυσικού

αυτοκαθαρισμού του νερού.Πώς γίνεται αυτός ο αυτοκαθαρισμός .

Μέσα στο νερό υπάρχουν ζώντα συστατικά όπως ιοί, βακτήρια, μύκητες,φύκη κλπ.

Ενώ λοιπόν κάποια απ αυτά μπορεί νάνε ζημιογόνα η τοποθέτηση τους σε κατάλληλες

συνθήκες αποτελεί μια ζύμη που πολλαπλασιάζεται  σε βάρος των οργανικών βιοαποδομήσιμων ρύπων.

Η χρήση των μικροοργανισμών αυτών αποτελεί την βάση όλων των σύγχρονων επεξεργασιών βιολογικού καθαρισμού.

Οποιαδήποτε ανατροπή της σχέσης ανάμεσα  στους «καλούς» αερόβιους μικροοργανισμούς και στους «κακούς»αναερόβιους σταματά την ορθή λειτουργίας της μονάδας. Μια σημαντική λοιπόν προϋπόθεση είναι η ανάδευση και τροφοδοσία των λυμάτων με οξυγόνο.

Ας δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

1.Πρώτα διοχετεύουμε τα λύματα σε μια δεξαμενή (δεξαμενή πρωτογενούς καθίζησης)όπου κατακρατούνται τα αιωρούμενα συστατικά ,λίπη ,άμμος.

2.Μετά τα διοχετεύουμε σε μια δεύτερη δεξαμενή(δεξαμενή αερισμού)όπου αναπτύσσεται  μια ελεύθερη  βακτηριακή καλλιέργεια και τα αναδεύουμε συνεχώς παρέχοντας οξυγόνο.

Εκεί σχηματίζονται βιολογικές κροκίδες σε αιώρηση που μοιάζουν με λάσπη.

3.Το μείγμα καθαρισμένου νερού και κροκίδων  οδηγείται στη συνέχεια σε μια τρίτη δεξαμενή δευτερογενούς καθίζησης .

Ένα τμήμα της λάσπης  που συλλέγεται με αυτό τον τρόπο επανατροφοδοτεί (σαν μαγιά) την δεξαμενή αερισμού. Το υπόλοιπο απομακρύνεται μαζί με τις άλλες ακαθαρσίες που προκύπτουν από την επεξεργασία και ειδικότερα τα αρχικά αιωρούμενα συστατικά που κατακρατήθηκαν στην πρώτη δεξαμενή.

4.Τέλος απελευθερώνεται το νερό που επεξεργάστηκε η μονάδα.      

https://sikam.wordpress.com/2008/12/24/%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%af%ce%bf%cf%85-2008/

https://sikam.wordpress.com/2008/10/06/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%80%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf/

https://sikam.wordpress.com/2008/11/27/%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b5%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1/

https://sikam.wordpress.com/2009/03/06/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7/