310309Απο χθες το βραδυ φωτια στη χωματερη.Βοηθαει και η θολουρα στην ατμοσφαιρα ο καπνος σταθερα προς Ερμιόνη.

H φωτογραφία ειναι αυτης της στιγμης που διαβαζετε…

Μεταξυ Σκύλας (χωματερης)και Χαρυβδης (δεματοποιηση)λοιπον.Εκβιαστικα διλημματα απο οσους δεν εχουν κανει τιποτα για ανακυκλωση τοσα χρόνια.Αλλα εστω μια ορθη διαχειρηση της χωματερης (των χωματερων ) δεν μπορουσε να γινει;

Δεν μπορει να γινει εστω και αυτη τη στιγμη;

Επειδη λοιπον καιγωνται τα σκουπιδια τριαντα τοσα χρόνια δεν τρεχει τιποτα να καουν λιγο ακομα; Ποιος θα παει να σβυσει  ΤΩΡΑ την φωτια στα Δισκουρια ο Δημος  η πυροσβεστικη;

Διοξειδιο του ανθρακα (η ωρα της Γης) διοξινη στα πνευμόνια μας ,τοξικη λασπη απο την σταχτη.Νοιαζεται κανεις; Υπαρχουν ευθυνες;

Κοιταξτε ενα πανοραμικο των Φλαμπουρων πριν απο 31 χρόνια.Κοιταχτε τον βαλτο χωρίς σπιτια,δειτε τον καπνο της χωματερης πισω απο το πευκο

flaboura1977  

 

 

Κατεγραψα οσους εχουν δημοσιευσει τις θεσεις της ΠΑΠΟΕΡ τρεις εβδομαδες μετα την δημοσιευση τους καθως και οσους εχουν τοποθετηθει

http://www.argoliki.gr/index.php?/Αργολικά-νέα/Οικολογία/Η-Παρέμβαση-Πολιτών-Ερμιονίδας-για-τη-διαχείριση-απορριμάτων.html Αργολιδα

http://alliprotasi.wordpress.com/2009/03/18/ermionid/ Απο Ναυπλιο

http://www.ecokorinthia.gr/ Απο Κορινθο

http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5809 Απο Κρητη

http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=1694&forum_id=3& Απο Λαμια

http://stamdamd.blogspot.com/2009/03/blog-post_16.html απο Ερμιονιδα

http://parembaseis1.blogspot.com/2009/03/blog-post_9076.html απο Ερμιονιδα

https://sikam.wordpress.com/page/3/ απο Ερμιονιδα

http://planetermionida.wordpress.com/ απο Ερμιονιδα

Ακομα θεση ξεκαθαρη εχει ο ΣΥΡΙΖΑ Αργολιδας μεσα απο την τοποθετηση του εκπροσωπου του στην ημερίδα κ Κοδέλα

 1. Μεγάλη η σημασία της εκδήλωσης, για ένα σημαντικό θέμα που αφορά το περιβάλλον και τη ζωή μας. Συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης εκδήλωσης του Σωματείου για το νερό πριν μερικούς μήνες.
 2. Από άκρη σε άκρη στην χώρα μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία περιβαλλοντικά ζητήματα και πολίτες δίνουν αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Κάποια παραδείγματα: η προσπάθεια ματαίωσης δημιουργίας MALL του Βωβού στον Ελαιώνα, οι αντιδράσεις στο φαραωνικό φράγμα στον Αχελώο, η νίκη των Κορινθίων και Βοιωτών όσον αφορά τα εργοστάσια λιθάνθρακα, ο αγώνας στη Λευκίμη για να μη γίνει ΧΥΤΑ…
 3. Υπάρχουν ευθύνες που το 2009 η Ελλάδα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος και μαζευόμαστε εμείς οι πολίτες να συζητήσουμε για τα σκουπίδια, χωρίς από την πολιτεία να υπάρχει ένας αποσαφηνισμένος σχεδιασμός. Αυτές οι ευθύνες είναι προφανές ότι ανήκουν και στα 2 μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν.
 4. Στην περιοχή μας οι επιλογές που αφορούν τη διαχείριση απορριμάτων γίνονται με τρόπο αντιεπιστημονικό και αντιπεριβαλλοντικό.

-Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή, από την Περιφέρεια, του Αχλαδόκαμπου σαν χώρου απόθεσης των δεμάτων, δηλαδή στην περιοχή που από κάτω περνάνε τα νερά των πηγών του Ανάβαλου.

– Μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί από την Περιφέρεια καμία πρόταση για την τελική μέθοδο διαχείρισης των απορριμάτων.

– Ακούγεται και ψιθυρίζεται ότι θα επιλεχθεί η λύση της καύσης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχουν ήδη αναφερθεί.

 1. Πίσω από την «προστασία του Περιβάλλοντος» και την «Πράσινη Ανάπτυξη» βρίσκονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να κερδοσκοπίσουν. Όπως πίσω από τη διαχείριση του νερού βρισκόταν (και βρίσκεται) η Γαλλική SUEZ, έτσι και πίσω από την επεξεργασία των σκουπιδιών δραστηριοποιούνται  ήδη ισχυροί όμιλοι, όπως ο Μυτιληναίος και ο Λάτσης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα λεφτά που αφορούν τη διαχείριση των σκουπιδιών ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ τον χρόνο.
 2. Συνεπώς, δεν θέλουμε η διαχείριση των σκουπιδιών να ανατεθεί σε ιδιώτες. Ούτε με ΣΔΙΤ. Ήδη πληρώνουμε πάρα πολλά. Πληρώνουμε δημοτικά τέλη καθαριότητας.  Πληρώνουμε τέλη συσκευασίας τα οποία «πάνε» στην ΕΕΑΕ. Θα πληρώσουμε το κόστος αποκατάστασης των χωματερών που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
 3. Το δημόσιο σε συνεργασία με τους ΟΤΑ πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και την ανακύκλωση.
 4. Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά τα σκουπίδια που δημιουργούμε και συνολικά το περιβάλλον. Φταίει μόνο ο τρόπος που καταναλώνουμε ή και ο τρόπος που παράγουμε; Παραδείγματα αποτελούν η επικράτηση του αυτοκινήτου σε βάρος μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και η ταχεία απαξίωση των ηλεκτρονικών συσκευών. Άρα για εμάς η συζήτηση για το περιβάλλον περιλαμβάνει και τη συζήτηση για έναν άλλο τρόπο παραγωγής, για άλλες ιεραρχήσεις, για ένα άλλο σύστημα.
 5. Για τη δεματοποίηση η άποψή μας είναι πως δεν κάνουμε καμία συζήτηση αν δεν ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση και αν δεν υπάρχει από τους αρμόδιους πρόταση για την τελική μορφή διαχείρισης.
 6. Προτείνω να φτιαχτεί είτε σήμερα είτε σε επόμενη συνάντηση ένα Συντονιστικό σε επίπεδο νομού το οποίο να οργανώσει διαμαρτυρίες, να προχωρήσει στην συλλογή υπογραφών και να οριστεί μια μέρα της βδομάδας όπου οι κάτοικοι θα πετάμε τα σκουπίδια έξω από τα δημαρχεία μέχρι να οργανωθούν συστήματα ανακύκλωσης.

 

Δ. Κοδέλας

ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

 

Απο το κομμα των Οικολογων Πρασινων αναγραφω την θεση του κ Αλαβερα ομιλητη στην ημερίδα οπως την εγραψε ο ιδιος

 

Σύνοψη ομιλίας Παναγιώτη Αλαβέρα,

 

Το πρόβλημα του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ΧΑΔΑ της περιοχής, ανάγκασε τον Κο Αλαβέρα να αναφερθεί σε αυτό το πρόβλημα: Η καύση των Απορριμμάτων στους ΧΑΔΑ προκαλεί άμεσα ή έμμεσα καρκίνο. Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστια. Υπάρχουν αστικές και ποινικές ευθύνες.  

Επίσης ο Κος Αλαβέρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλάβουμε όλοι ότι η λύση είναι η Ανακύκλωση και μόνο αυτή. Ούτε η Δεματοποίηση με τελικό στόχο την Καύση, ούτε άλλες αλχημείες θα λύσουν το πρόβλημα. Η Ανακύκλωση, που κάνει ο Ιερέας του Χωριού και η Δασκάλα στο σχολείο, εξασφάλισαν πολλούς τόνους χρήσιμων υλικών και δεν απορρίφθηκαν άναρχα στους ΧΑΔΑ. Σε αντίστοιχες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση Οικολόγοι Πράσινοι η ανακύκλωση φτάνει το 90 % της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων. Οι οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύτηκαν ότι θα δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα ακόμα και στην Ευρώπη αν χρειαστεί και θα συνδράμουν στη λύση του.        

 

Θεση ακομα εχει παρει ο κ Καμιζής πρωην Δημαρχος Κρανιδίου και αρχηγός της Προοδευτικης Δημοτικης Κινησης Ερμιονίδας της μειοψηφουσας σημερα παραταξης στον Δήμο Κρανιδίου

http://www.dimitriskamizis.blogspot.com/ 

Σε συνέχεια του πρπβληματισμού και του διαλόγου που ξεκίνησε με την Ημερίδα για την διαχείρηση των απορριμμάτων και το συμπέρασμα οτι Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι απαραίτητη προυπόθεση και κλειδί στην ολη υπόθεση,σκέφθηκα την επέκταση του » μοντέλου διαχείρησης της Κοιλάδας» σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Κρανιδίου και γιατί οχι και του Δήμου Ερμιόνης.
Για την επέκταση της εφαρμογής αυτού του μοντέλου ανακύκλωσης προτείνω τα εξής :
1.Δημιουργία πενταμελούς Συντονιστικής Επιτροπής από εθελοντες με πρωτοβουλία της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.Πιστεύω οτι η συμμετοχή σου Παππα-Θέμη είναι απαραίτητη και λόγω της εμπειρίας σου και λόγω του κύρους που διαθέτεις.
2.Με πρωτοβουλία αυτής της επιτροπής να ξεκινήσει ευρεία ενημέρωση πληθυσμού και φορέων της Ερμιονίδας με θέμα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
3.Να εξευρεθεί μεγάλος κλειστός και ελεγχόμενος χώρος για την συγκέντρωση των ανακτηθέντων απο την διαλλογή στο σπίτι η στον χώρο εργασίας υλικών. Ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Σαν τέτοιο χώρο μετά από συννενόηση με την Αγροτική Τράπεζα και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρανιδιου, προτείνω τις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας στη θέση Μυλίνδρα.

Φυσικα υπαρχουν οι θεσεις του Δημαρχου κ Σφυρή που δημοσιευσα καθως και του παπαθεμι που γνωρίζετε καλά αλλα τις ξαναγραφω

Από την αρχή ξεκαθαρίζω προς όλους ότι δεν είμαι ειδικός επί των θεμάτων ανακύκλωσης. Λίγα πράγματα γνωρίζω και αυτά μέσα από το διαδίκτυο. Δεν θέλω να κάνω τον δάσκαλο, απλά θα καταθέσω την μικρή εμπειρία μου από την εφαρμογή του προγράμματος στην Κοιλάδα. Δεν ξέρω πως δουλεύουν άλλα προγράμματα. Δεν ξέρω αν αυτό το πρόγραμμα (της Κοιλάδας) είναι το ποιο αποδοτικό. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο η το χειρότερο, εξηγούμαστε για να μη παρεξηγούμαστε. Δεν ξέρω αν κάποιος αρμόδιος φορέας (π.χ. ο Δήμος) έχει κάνει μελέτες πάνω στο θέμα για να εξακριβώσει την βιωσιμότητα του προγράμματος.Ένα έχω να καταθέσω με πάσα ειλικρίνεια σε όλους. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Κοιλάδας έχει αποτελέσματα και αυτό είναι φανερό σε όλους. 

Στο πρώτο σκέλος της υπ. αριθμόν 1 τοποθέτησης του κου Καμιζή έχω να πω το εξής:

Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο δουλειά της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ. Πιστεύω ότι πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμος Κρανιδίου ως συντονιστικός φορέας και όλοι οι υπόλοιποι να συμβάλουμε ενεργά στο έργο αυτό. 

Στην υπ. αριθμόν 2 τοποθέτηση του κου Καμιζή έχω να συμπληρώσω:

Ναι πράγματι σε αυτό τον τομέα της ενημέρωσης μπορούμε να συμβάλουμε όλοι. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ η Αρχιερατική Επιτροπεία Κρανιδίου, τα σχολεία και οι διάφοροι φορείς του τόπου. Καταθέτω την πεποίθηση μου ότι ο πληθυσμός είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό έτοιμος. Εθελοντές υπάρχουν αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους οργανώσεις. Εσείς κε Καμιζή το γνωρίζεται καλά αυτό!!! 

Τώρα θα προσπαθήσω να «στήσω» το όλο πρόγραμμα όπως εγώ το φαντάζομαι σύμφωνα και με το πρότυπο της Κοιλάδας. 

(Εκτός Κρανιδίου, θα το δούμε ξεχωριστά) 

Το πρόγραμμα θα δουλέψει καλύτερα σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, οι τοπικές κοινωνίες να το δουν σαν έργο δικό τους. 

 • Ένας γενικός συντονιστής ο οποίος θα συντονίζει όλο το πρόγραμμα ( σε όλο το Δήμο Κρανιδίου) 
 • Συντονιστικές επιτροπές εθελοντών ανά τοπικό διαμέρισμα. (Δίδυμα, Κοιλάδα, Πορτοχέλι, Φούρνοι κ.λπ. ακόμα και οι παραθεριστικοί οικισμοί μπορούν να συμμετέχουν). Κάθε τοπικό διαμέρισμα θα έχει ένα συντονιστή , έναν οδηγό και έναν εργάτη, ενήλικες. Δύο ομάδες από πέντε μέχρι δέκα παιδιών δημοτικού και γυμνασίου. 
 • Χώρος διαλογής και αποθήκευσης εντος του τοπικού διαμερίσματος. Για να είναι εμφανείς η πρόοδος του προγράμματος σε όλους τους πολίτες. 
 • Αγορά κάδων με χορηγίες επαγγελματιών της κάθε τοπικής κοινωνίας και τοποθέτηση τους σε εμφανή σημεία. 
 • Ένα αυτοκίνητο με καρότσα για την μεταφορά των κάδων στο χώρο αποθήκευσης των υλικών μια ή δύο φορές την εβδομάδα. 
 • Διαλογή και πακετάρισμα στο χώρο αποθήκευσης. 
 • Τέλος, ενημέρωση και υπενθύμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα των πολιτών των τοπικών διαμερισμάτων (η μέσο της Εκκλησίας ή μέσο του Σχολείου) με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, μέχρι αυτό να συνειδητοποιηθεί από όλους τους πολίτες. 

Αυτά εν ολίγης για το μοντέλο ανακύκλωσης που προτείνουμε. Την ανακύκλωση στο Κρανίδι θα την δούμε σε άλλη ανάρτηση λόγω της ιδιάζουσας μορφής του. 

Για να πετύχει το οποιοδήποτε πρόγραμμα ανακύκλωσης πρέπει να το αγκαλιάσει ο κόσμος. Για να το αγκαλιάσει ο κόσμος, πρέπει να διακρίνει τα καθαρά κίνητρα των εμπλεκομένων. Πρέπει να ανατεθεί ο συντονισμός σε σοβαρούς ανθρώπους. Και να μην γίνει καμία προσπάθεια καπελώματος από κομματικές παρατάξεις. 

Απορίες, διαφωνίες και προτάσεις δεκτές……….

Διαβαστε τι λενε στην Κορινθο οι πολιτες σχετικα με την δεματοποιηση

http://kinisikorinthos.blogspot.com/2009/03/blog-post_30.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Μαρτίου 2009

«Περιμένοντας τον δεματοποιητή…»

Τον τελευταίο καιρό έχει φουντώσει η συζήτηση σχετικά με την δεματοποίηση των απορριμμάτων, τα χαρακτηριστικά της μεθόδου, τη χρησιμότητά της στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων, αλλά και την επιλογή τοποθέτησης του «περίφημου» δεματοποιητή στον χώρο του Βιολογικού Σταθμού των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας.
Τρεις μήνες μετά τις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για την εγκατάσταση του δεματοποιητών στους χώρους που έχουν επιλεγεί από τούς Συνδέσμους των Δήμων της Πελοποννήσου, αλλά και την «υπόσχεση» για άμεση παύση της λειτουργίας των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) και την αποκατάσταση τους, τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχει καν ξεκινήσει. Οι ΧΑΔΑ εξακολουθούν να δέχονται τα απορρίμματα των Δήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι δε Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρακολουθούν απαθείς, περιμένοντας το «άγιο χέρι» του Γ.Γ. της Περιφέρειας που θα τους «σώσει», αποποιούμενοι των ευθυνών τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Η Κίνηση Πολιτών, έχοντας εκφράσει και στο παρελθόν τις ανησυχίες της για την νομιμότητα των ενεργειών αυτών, τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς κινδύνους που εμπεριέχουν, θέλει να επαναλάβει, για άλλη μια φορά, τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό.
1. Η δεματοποίηση των απορριμμάτων, όπως αυτή έχει προταθεί από την Περιφέρεια και την υιοθέτησε ο Σύνδεσμος Δήμων Ανατολικής Κορινθίας, δεν αποτελεί μέθοδο διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων, αφού στερείται της διαδικασίας επεξεργασίας των απορριμμάτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης και ανακύκλωσης των υλικών, καθώς και της ανάκτησης ενέργειας, χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος, ώστε να μειώνεται η ποσότητα των αποβλήτων προς τελική διάθεση, όπως αυτό προβλέπεται σαφώς και κατηγορηματικώς από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50910/2727/2003 για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Συγκεκριμένα η πρόταση της Περιφέρειας προβλέπει τη δεματοποίηση των μεικτών απορριμμάτων των εννέα Δήμων της Ανατολικής Κορινθίας και την «προσωρινή» εναπόθεσή τους για τουλάχιστον τρία χρόνια στο χώρο του Βιολογικού Σταθμού (ή σε άλλο χώρο «προσωρινής» αποθήκευσης που ακόμα δεν έχει βρεθεί), μέχρις ότου επιλεγεί η θέση και «κατασκευαστεί» η μονάδα επεξεργασίας των δεματοποιημένων απορριμμάτων που υπόσχονται. Η πρόταση αυτή καθιστά από μόνη της πρακτικά αδύνατη την οποιαδήποτε επεξεργασία των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο μέλλον, αφού μετά τη παρέλευση τριών χρόνων, τα μεικτά συμπιεσμένα και δεματοποιημένα απορρίμματα θα είναι μία ανομοιογενής μάζα, από την οποία θα είναι αδύνατη η ανάκτηση ανακυκλώσιμων και ζυμώσιμων υλικών. Φαίνεται έτσι ότι αυτή η επιλογή οδηγεί στον απώτερο στόχο της καύσης ή της ξήρανσης των απορριμμάτων αυτών.
2. Η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων απαιτούσε και απαιτεί Άδεια Εγκατάστασης, Άδεια Λειτουργίας και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως ορθά είχε προειδοποιήσει και στο παρελθόν η Κίνηση Πολιτών με δελτίο τύπου που είχε εκδώσει στις 8-10-08, αλλά και μέσα από το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας της. Αυτές τις προϋποθέσεις απέρριπταν κατηγορηματικά μέχρι πρόσφατα, ως μη απαραίτητες, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός (υπ’ αριθμ. 12/2008, πρακτικό 8/05-08-2008 απόφαση του Συνδέσμου), αλλά και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Αγγελόπουλος (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. Λουτρακίου – Περαχώρας την 09-12-2008), που τώρα τρέχουν εναγωνίως, όπως δηλώνουν, να τις εξασφαλίσουν.
3. Η μονάδα συμπίεσης – δεματοποίησης των απορριμμάτων που θα γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, θα προξενήσει ανυπολόγιστη βλάβη στο κοντινό και ευρύτερο περιβάλλον, αφού θα συμπιέζει τα απορρίμματα σε αναλογία 6:1 και τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα (στραγγίδια που περιέχουν νιτρικά, θειικά, χλωρίδια και βαρέα μέταλλα), που θα παράγονται κατά την συμπίεση, τον τεμαχισμό και την εναπόθεση των απορριμμάτων, θα διαχέονται στον περιβάλλοντα χώρο και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα. Δια μέσου δε των υπογείων υδάτων και της θάλασσας, θα προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και ζώων. Η αναφορά δε για δήθεν επεξεργασία των αποβλήτων αυτών μέσω αυτόνομων βιολογικών καθαρισμών ή μέσω της διάθεσης τους στον Βιολογικό Σταθμό είναι ουσιαστικά αβάσιμη, τεχνικά ανεφάρμοστη και περιβαλλοντικά επικίνδυνη.
4. Οι παραπάνω ανησυχίες έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες ουδέποτε ερωτήθηκαν, όχι μόνο στην Κορινθία αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Η Κίνηση Πολιτών ουδέποτε σταμάτησε να εκφράζει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας. Την απέρριπτε και την απορρίπτει κατηγορηματικά ως επιπόλαιη και επικίνδυνη, αφού δεν κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας, και αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καλεί τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και Δήμαρχο Κορινθίων κ. Πνευματικό να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφαση του Συνδέσμου γιατί δεν στηρίζεται σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έχει την κοινωνική συναίνεση. Τον καλεί να υιοθετήσει και να εφαρμόσει στην πράξη την συνδυαστική διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μέσω της ενίσχυσης και προώθησης της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της οικιακής κομποστοποίησης και της ταφής των υπολοίπων σε μοντέρνο ΧΥΤΑ. Τον καλεί να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ανταποκρινόμενος στους στόχους και σκοπούς της Νομοθεσίας, αλλά και στις επιταγές των καιρών για λύσεις περιβαλλοντικά φιλικές και κοινωνικά αποδεκτές.
Ομάδα Περιβάλλοντος της Κίνησης Πολιτών Δήμου Κορινθίων