Φευγει το 2008.

Βγηκαν τα κονδύλια για το αποχετευτικό.

Θα συνδέσουμε το υπόλοιπο  Κρανίδι, Κοιλάδα και Πόρτο χέλι με δίκτυο και ολα μαζί στον Βιολογικό  μας.

Ομορφος κόσμος ηθικός αγγελικα πλασμένος. Χρόνια πολλά.

Πήγα και γω χτες να δώ που βρισκόμαστε.

Ειδα πώς εχουμε σηκώσει ενα βουνο χώματα  για να συγκρατήσουμε τα λύμματα μεσα στο λάκο.Το λάκο που δεν εχει στεγανοποιηθεί ,μια χαβούζα ειναι, ανοικτή ,που τα βυτία ρίχνουν τα λύμματα.

xaboyza

Πήγα και στο εργοστασιο μετά. Ειδα την μια δεξαμενή (την δεξιά) γεματη νερό και ο αναδευτήρας γυρνουσε η αριστερη αδεια.

xabouza-anadeysi

Που επεξεργαζόμαστε τη μουργα απο τα λιοτρίβια;

Υπάρχουν δεξαμενες σβυσίματος με ασβέστη στα λιοτρiβια καθώς ο νόμος ορίζει;

Γιατι ο κάμπος βρωμάει οπως κάθε χρόνο.

Αν η μούργα μπαινει στο δίκτυο  αποχέτευσης τοτε ολη η λειτουργεία του βιολογικού αλλάζει (το μικροβιακό φορτίο ).

Η μούργα μπορεί κι αυτη (οπως και η λυμματολάσπη) να γίνει βιολογικό λίπασμα.Γίνεται ;

vitio

Και τι γίνεται η λυμματολάσπη; Πάει στη χωματερή στα Δισκούρια οπου «αυταναφλέγεται» σε τακτα χρονικά διαστήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες ετσι που να βγάζει καρκινογόνα δηλητήρια στον αέρα ;

diskouria-simera

Που θα αποξηρένεται και θα υφίσταται επεξεργασία η λυμματολάσπη του νεου βιολογικού καθαρισμόυ με την αυξημένη παροχή;

Ρωτάω γιατι σε λίγες μέρες τα Δισκούρια θα κλείσουν οπως μας λένε και τα απορρίμματα θα γίνονται πακέτα πρός  διετή φύλαξη.

Και την λυμματολάσπη πακέτο θα την κάνουν;

Φοβάμαι πώς καποιος σκέφτεται ν ανοίξει εναν πολύ μεγάλο λάκο σε κανενα βουνό και να την εξαφανίζει στον υδροφόρο ορίζοντα με ολα τα τοξικά που κουβαλάει .

Κάτω απ την μύτη της πόλης και στην εισοδο της επαρχίας;

Το καναμε εκει το εργοστασιο για να προσφερουμε αρωματα στους επισκέπτες η μηπως απο κεκτημένη ταχύτητα επειδή εκει κατελειγε απο αρχαιοτάτων χρόνων το ρέμα -αποχέτευση του παλιού Κρανιδιού;

Ποιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ποιός σχεδιασμός να κουβαλάμε τα λύμματα του Χελιού πάνω απο λόφους και ραχούλες για να τα φυτέψουμε σε εναν κάμπο που θα μπορούσε να ειναι ολανθιστο περιβόλλι βιολογικών καλλιεργειών και εχει γίνει υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή τύπου Ελευσίνας.

Οσο για το νερό στην δεξαμενη.Φανταστείτε τον βιολογικό Κρανιδιου Χελιού Κοιλάδας σε πλήρη λειτουργεία καλοκαίρι.Που θα πηγαίνει ολο αυτο το νερό;

Tι BOD 5  (Βιολογική απαιτηση σε οξυγόνο σε πέντε μέρες ) θα εχει κι αν θα χύνεται στον κλειστο κόλπο της Κοιλάδας τι ευτροφισμό θα δημιουργήσει το γλυκό νερό; Που χύνεται σήμερα;

Γιατι δεν συζητάμε στην επαρχία μας; Γιατι δεν ενημερωνομαστε;

Εχω την εντύπωση πώς αυτες οι απλές ερωτήσεις ειναι κρατικά μυστικά κι οποιος ρωτάει για τα σκατά ειναι τουλάχιστον περιεργος.

Κι ομως καλοί μου συμπολίτες. Πολλά εκατομμύρια ευρώ παιζονται γύρω απο αυτά τα σκατά. Και πολιτκές ευθύνες.

 Και παίζονται στο σκοτάδι.